Ekkora büntetést még senki sem kapott

dollár USD zsák pénz
Vágólapra másolva!
18,7 milliárd dolláros kártérítést kell fizetnie a BP olajtársaságnak, mivel 2010 áprilisában egyik olajkútja elsüllyedt a Mexikói-öbölben, az Egyesült Államok eddigi legnagyobb olaszkatasztrófáját okozva. 
Vágólapra másolva!

Mint ismert, a Deepwater Horizon nevű olajkút még 2010 áprilisában robbant fel és süllyedt el a Mexikói-öbölben a Louisiana-i partoknál, mely során

több mint 4,9 millió hordónyi (790 millió liter) olaj ömlött a tengerbe a British Petroleum (BP) hibája miatt, ami óriási mértékű környezetszennyezést okozott.

A tűzben 11 munkás meghalt.

Az olaj elérte a Mexikói-öböl partvidékét, súlyos károkat okozva több ágazatnak és az élővilágnak. Egy tavalyi jelentés szerint négy évvel a katasztrófa után is legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borította lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben (MTI).

A 2010-es olajkatasztrófa helyszíne a Mexikói-öbölben Forrás: Reuters/Handout

Történelmi léptékű döntés

A rekordnagyságú, 18,7 milliárd dolláros kártérítésről tegnap határozott az amerikai bírság, a katasztrófa által érintett öt amerikai állammal és a szövetségi kormánnyal megkötött peren kívüli egyezség értelmében.

A mostani döntés alapján ez a legnagyobb olyan kártérítési megállapodás az Egyesült Államok történetében, amelyet egyetlen jogi személlyel kötöttek.

A BP tájékoztatása szerint az elmúlt években 42 millárd dollárt költött a károk enyhítésére és a tenger olajtól való megtisztítására, bár a természeti károk így is jelentősek, és sokáig fog tartani, még az élővilág regenerálódik.

Ugyanakkor arról nincsenek információk, hogy végül mekkora kártérítésben állapodott meg magánszemélyek és vállalkozások felé a BP 2012-ben.

A részvények örültek a bejelentésnek

Azt nem tudni, hogy lehet-e még számítani további bírságokra, bár a részvények tegnapi árfolyamreakciója szerint nem (vagy legalábbis nem ekkora horderejű bírságra), mivel közel 5 százalékot emelkedtek a BP részvények a csütörtöki kereskedés során, és már péntek reggel is 1-2 százalék közötti pluszokban indult a papírok adásvétele a londoni tőzsdén.

A BP részvények árfolyammozgása 2008 óta a londoni tőzsdén Forrás: Investing.com, Investor.hu