Ferenc pápa antikapitalista forradalmat szervez

Ferenc pápa
Vágólapra másolva!
Paul B. Farrel, a MarketWatch publicistája kertelés nélkül Ferenc pápát a forradalmi szocializmus vezérének kiáltotta ki, amelyet öt állítással támaszt alá.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa nemrég Bolíviába látogatott, ahol a hívőkhöz intézett beszéde hamar felkeltette a nemzetközi sajtó érdeklődését. Az amerikai gazdasági szaklap újságírója két oldalas írásban elemezte a szentatya üzenetét. Az egyházfő érvelésében többek között a „mutáns kapitalizmus” okozta következményeket pendíti meg; úgy, mint az olajprofit iránti hajszából eredő globális felmelegedés kérdése vagy az egyre növekvő szakadék szegények és gazdagok között, amit számokkal is alátámaszt: 2000-ben még mindössze 322 milliárdos család volt, addig a számuk 2015-re 1826-ra duzzadt.

Ferenc pápa bolíviai körútján El Altóból La Pazba ment pápamobilján Forrás: REUTERS/James Brunker

Íme, az öt állítás, ami Farrel szerint azt igazolja, hogy a katolikus egyház vezetője a kapitalizmus megdöntésére szólít fel.

1.Szocializmus: mindenkinek joga van földtulajdonhoz, munkához és az ellenálláshoz

Ferenc pápa amellett érvelt, hogy mindenkinek joga van a tisztességes megélhetéshez, a földszerzéshez és a saját otthonhoz.

A pápa indoklása túlmegy a katolikus egyház ez idáig hangoztatott tanításain, amely a munka méltóságát hangoztatja, de nem állította eddig egy platformon sem, hogy mindenkinek joga van a munkához. Ezzel szemben a pápa – összhangban az amerikai alkotmánnyal - nyíltan kiemeli, hogy minden szegény elidegeníthetetlen joga a munkavállalás. Az amerikai konzervatív politikusok visszautasítják a hasonló vélekedést, hogy a tisztességes bérezés a vagyonszerzés lehetősége és a saját otthon alapvető jogok lennének – írja Paul B. Farrel.

2. Az embernek és nem a kapitalista tőkének kellene a globális gazdaság középpontjában állnia

A pápa egyértelmű üzenete, hogy a „féktelen kapitalizmus” egy „burkolt diktatúrához” vezetett, ami „ördögtől való”. Ez a kijelentés az, amire az eddig folyamatosan legyintő, keményvonalas konzervatívoknak is fel kell kapniuk a fejüket.

Ferenc pápa úgy fogalmaz, hogy

a kapitalista rendszer nem más, mint a „pénz határokat nem ismerő hajszolása”, ami a közös jó lerombolásához vezet, amely könnyen torkolhat forradalomba.

A tömegek felkelését sürgeti a pápa, hogy ne törődjenek bele a társadalmi egyenlőtlenségekbe, egy olyan gazdasági rendszerre, ahol a pénz az úr. „ A kapitalisták tönkreteszik a Földet csak azért, hogy tovább gazdagítsák az elitet. Még egy forradalmi csatakiáltás – fejtegeti Farrel.

A dél-amerikai körútjának második állomásán Bolíviában tartózkodó Ferenc pápának jellegzetes helybeli kalapot ajándékoz Evo Morales bolíviai elnök Santa Cruzban, ahol a római katolikus egyházfő a Népi Mozgalmak Második Világtalálkozójának résztvevőivel találkozik Forrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

3. Nem lehet tovább halogatni a cselekvést

A katolikus egyházfő korábbi beszédeiben is felhívta a figyelmet a környezetszennyezés okozta károkra. Ha a globális felmelegedés fokozódását megakadályozó intézkedések továbbra is „gúnnyal és visszautasítással” találkoznak, a „világvége” nem marad el. A pápa most először bíztatta arra a világ vezetőit, hogy a hétköznapi emberekkel karöltve a világ minden táján harcoljanak a gazdasági egyenlőtlenségeket előidéző személyek ellen.

„Ha nem kapunk észbe időben, kifutunk az időből, és nemcsak javaink kerülnek veszélybe, hanem saját otthonunk, a Föld is összeroskad”.

A szentatya egyenesen felszólította arra az embereket, hogy kezdjék együtt skandálni: „Változást akarunk!” Emlékezzünk csak az 1976-os Hálózat (Network) című filmre, ahol a tévériporter a saját nézőit bírja ellenállásra: „Felháborít, és nem csinálom tovább!” – von párhuzamot a publicista a pápa szavai és a film mondanivalója között.

4. A forradalmakat a kiábrándult polgárok kezdik, nem a politikusok vagy filantrópisták

A pápa okfejtésében a gazdaság szükséges „szerkezetbeli átalakítását nem a politikai vezetők fogják véghezvinni”. Az egyházfő szerint a politikusok ritkán állnak a változások élére, az igazi átalakulási folyamatok mindig alulról indulnak ki, amit „az utcára vonulók tömegei gerjesztenek”, ami a többieket is cselekvésre ösztönzi; események láncolatát indítja el, mint a bezinnel okozott erdőtűz – fonja tovább a gondolatmenetet az amerikai újságíró.

5. A szocializmus több mint a lelkiismeret szava, egy követendő parancs

Valljuk be, Ferenc pápa egyértelműen arra ösztönzi a híveit provokatív beszédeivel – amelyeknek bőven marxi áthallása is van -, hogy kelljenek fel. Jézus evangéliumának következő passzusával zárta gondolatmenetét a szentatya: „ A Föld gyümölcseinek szétosztása nem puszta jótétemény, hanem kötelesség”. A publicista úgy véli, ez egyenesen arra világít rá, hogy a keresztények számára a szocializmus nem pusztán „erkölcsi kötelesség”, hanem „egy parancs, amit követni kell”.