Még ne vegyen eurót

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
A forintpiac 10 bázispontos kamatcsökkentést árazott be, így a monetáris tanács ülésének fő szempontja a kamatcsökkentések folytatásának szándékáról adott jelzések lesznek - idézi a Dow Jones hírügynökség a Raiffeisen Bank elemzőjét.
Vágólapra másolva!

Ha a jegybank jelzi szándékát a csökkentések folytatására, a forint nem erősödik tovább,

ha viszont a kamatcsökkentési ciklus végére tesz utalást, erősödésnek indulhat a forint, és az euró árfolyama 305-ös jegyzés felé közelíthet.

Múlt héten az Investor elemzése is arról írt, hogy a görögökkel való megállapodás és a kikerülő kockázatok miatt olcsóbb lehet az euró, mivel az EURHUF árfolyamában megtört az április közepe óta tartó emelkedő trend. Így ha továbbra is kitart a nemzetközi piacok pozitív lendülete, az jótékony hatással lehet a forintra is, és akár 300-305 közötti árfolyamok is célkeresztbe kerülhetnek a következő hetekben.

Kedden kamatdöntés

Az UniCredit bank elemzői is 10 bázispontos kamatcsökkentést várnak a jegybank keddi ülésétől, azzal a meghagyással, hogy a görög válság elcsitulásával párhuzamosan erősödő befektetői kockázatvállalási szándék és az euróövezetben éppen esedékes nagy összegű kötvénylejáratok együtt kedvező piaci kondíciókat teremtenek a közép-európai, így a magyar befektetési eszközöknek is.

Ha tud, várjon a pénzváltással Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler

A kedvező piaci környezetet pedig az MNB akár egy 15 bázispontos kamatcsökkentésre is kihasználhatja - idézi a Dow Jones hírügynökség az UniCredit elemzőit.

Még augusztusban is jöhet kamatvágás

A pénzintézet 1,20-1,30 százaléknál várja a magyar kamatcsökkentési ciklus végét attól függően, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mikor szánja el magát a monetáris szigorítás megkezdésére. Ha már szeptemberben,

akkor a Magyar Nemzeti Banknak augusztusban nyílhat még egy utolsó lehetősége kamatot csökkenteni.

A Barclays elemzőinek véleménye szerint a jegybanktól várt 10 bázispontos kamatcsökkentés valószínűleg az utolsó lesz a sorban, és az így elért 1,4 százaléknál véget is ér majd a kamatcsökkentési ciklus.

A kamatvágás miatt erősödhet a forint Forrás: AFP/Photononstop/Mark Edward Smith

Az infláció alakulása és a stabil gazdasági növekedés már elegendő okot szolgáltathat a jegybanknak a monetáris enyhítés befejezéséhez - mutat rá a pénzintézet elemzése, megjegyezve, hogy mindazonáltal a forint gyengülésében legutóbb bekövetkezett fordulat miatt nem zárható ki augusztusban egy további 10 bázispontos csökkentés sem.