Életbe léptek az új adatszolgáltatási szabályok

Vágólapra másolva!
Az egységesített, elektronikus adatszolgáltatás bevezetése új időszámítást jelent az adóvizsgálatokban. A szúrópróbaszerű ellenőrzést ugyanis automatizált adatelemzés váltja fel.
Vágólapra másolva!

Változik a forma

A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában őrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló NGM- rendelet július elején lépett hatályba. Az új szabályok az adóhatósági ellenőrzések formai követelményeire vonatkoznak. A változással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a Deloitte közleményben foglalta össze.

Formátumtól függ, hogy az elektronikusan tárolt számláknál milyen adattartalmat és szerkezetet kell használni az ellenőrzés során. Az xml fájlformátumtól eltérő, de elektronikusan őrzött számláknál választani lehet a rendeletben leírtak közül, illetve pdf formátumban is átadhatják. Akik viszont xml formátumot alkalmaznak, azoknak mindenképp fejleszteniük kell a rendszerüket.

Új elvárt funkció

A számlázó programokat 2016. január 1-jétől ki kell egészíteni az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás elnevezésű funkcióval. Ez a gyakorlatban egy olyan modul, amely a papíralapon vagy elektronikusan kibocsátott számlák adattartalmának exportálását teszi lehetővé dátum, illetve sorszámtartomány szerinti csoportosításban.

A változások rámutatnak arra a jogalkotói törekvésre, amely egységes, és az adóhatóság számára is könnyen ellenőrizhető mederbe terelné az adóvizsgálatokon történő adatszolgáltatást – olvasható a közleményben.