Egymilliárdhoz jutott az államtól Rogán szomszédja

Rogán Antal Budapest, 2014. december 29.
Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője interjút ad a Magyar Távirati Iroda újságírójának a Képviselői Irodaházban 2014. december 22-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2014. december 29. Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője interjút ad a Magyar Távirati Iroda újságírójának a Képviselői Irodaházban 2014. december 22-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az államadósság Kezelő Központ Zrt. több mint 400 milliót, míg a Miniszterelnökség csaknem ugyanennyi pénzt hagyott a Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szomszédjának érdekeltségi körébe tartozó cégcsoportnál.
Vágólapra másolva!

Összesen több mint egymilliárd forint értékű megbízást, megrendelést kaptak a minisztériumoktól a Hamu és Gyémánt cégcsoport vállalkozásai. A cégcsoport közvetve a Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, volt V. kerületi polgármester szomszédja, Csetényi Csaba és Krskó Tibor érdekeltsége. A két vállalkozó több trafikot működtet a fővárosban, és a reklámcégükre bízták a bevándorlási plakátkampányt is.

A plakátbiznisz is az övék lett

A Hamu és Gyémánt Média cégcsoporttal a legnagyobb értékű szerződéseket a Miniszterelnökség és a Nemzetgazdasági Minisztérium (HGM) alá tartozó állami cégek kötötték - derült ki a tárcáknak az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli kérdésére adott válaszaiból.

A kormányzati bevándorlási konzultációs plakátok közül sokat lefestettek Fotó: Polyák Attila - Origo

A Miniszterelnökség a bevándorlási plakátok kihelyezéséhez szükséges médiavásárlási és call center

feladatokat nem nyílt közbeszerzésen, hanem tárgyalásos eljárásban bízta 381 millió forint értékben a HG 360 Kft.-re,

amely közvetve a Csetényi és Krskó tulajdonolta HGY Invest Kft. érdekeltsége.

A NAV-tól a turizmusig

Még többet, 421,6 millió forintot hagyott a Hamu és Gyémánt Média cégcsoportnál az NGM felügyelte Államadósság Kezelő Központ Zrt., ám az, hogy pontosan mit vállalt 2012 tavasza és idén év vége között ezért az összegért a vállalkozás, az Tállai András államtitkár válaszából nem derült ki. Cikkünk megjelenése után a Hamu és Gyémánt cégcsoport jelezte, hogy szerintük nem 421 millió forint értékben végeztek munkát az ÁAK-nak, hanem nettó 258 millió forint értékben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is szerződött a Hamu és Gyémánt cégcsoporttal Fotó: Bielik István - Origo

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 3 milliós,

a Magyar Turizmus Zrt.-hez kapcsolódó cégek pedig 272,8 millió forint értékű szerződéseket kötöttek Rogán pasaparki szomszédja, Csetényi érdekeltségével.

A Szijjártó Péter vezette külügyi tárca 5 milliót költött el náluk "a magyar borkultúra népszerűsítésére."

Az OMSZ-tól a Müpáig

A fejlesztési, az igazságügyi, a honvédelmi és a belügyi tárca, sem pedig az azok alá tartozó állami cégek nem szerződtek Csetényiékkel. Az agrártárca nem csak a cégcsoport számára kifizetett összegekről adott számot az írásbeli válaszban, hanem azokról is, amiket a Hamu és Gyémánt fizetett. Így feltüntettek egy 69 ezer forintos tételt, amit a cégcsoport az Országos Meteorológiai Szolgálatnak fizetett ki "meteorológiai szolgáltatásra".

A Művészetek Palotája hirdetési feladattal bízta meg Csetényiék érdekeltségét Forrás: MTI/Jászai Csaba

Kisebb összegben magazinokat is előfizettek állami cégek a Hamu és Gyémántnál. Az erőforrás-tárca arról számolt be, hogy a Könytárellátó Kft. is rendelt - a piaci árnál olcsóbban - folyóiratokat a cégcsoporttól, a Művészetek Palotája hirdetési tevékenységre 3 milliót hagyott a cégnél, míg a Nemzeti Táncszínház hasonló célra mintegy 2 milliót.

Az előző ciklusban is taroltak

Az előző ciklusban is bőven ellátta feladattal Csetényiék cégcsoportját az állam. Az Átlátszó összesítéséből kiderül, hogy 2011-ben a Hamu és Gyémánt nyerte az igazságügyi tárca bruttó 450 milliós kommunikációs tenderét, de végül csak 88 millióra szerződtek velük.

Az Államadósság kezelő Központ jelentős, százmilliós megbízásokat adott a cégcsoportnak Fotó: Origo

Csetényiék cége,

a plakátkampányos HG 360 Kft. 2012 és 2013 tavasza között, egy év alatt több nagy értékű állami tendert is elvitt:

a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 440 milliós, az Államadósság Kezelő Központ 120 milliós, a Magyar Turizmus Zrt. pedig 236 milliós megbízást kötött velük.

Trafikokban sincs hiány

Mint arról az Origo is beszámolt, milliárdosok, CBA-vezetők, és ismert vidéki vállalkozók mellett Csetényi és Krskó közös vállalkozása is nyert a nemzeti dohányboltok üzemeltetésére kiírt pályázaton. Ezzel

elvitték az V. kerületi dohányboltok több mint felét:

a 14 közül Csetényi kettőt, Krskó ötöt kapott, további két hely Csetényi húgáé lett. Csetényié lett további három bolt az I. kerületben.

A Belvárosi trafikok mintegy felére Csetényi és Krskó érdekeltségei kaptak koncessziós jogot Forrás: MTI/Varga György

A vállalkozók több V. kerületi tendert is nyertek korábban. A Hamu és Gyémánt Média Kft. nyerte el 2011-ben az akkor még Rogán Antal vezette önkormányzat 120 milliós kommunikációs tenderét, aminek célja a kerület turistaforgalmának növelése volt. Ezzel kapcsolatban cikkünk megjelenése után a Hamu és Gyémánt cégcsoport közölte, hogy a szerződést nem írták alá, így végül kifizetés sem történt. Viszont ők nyerték 3009-ben mintegy 70 millió forint értékben a Belváros Főutcája projekt kommunikációs tenderét.