Ciprasz mégis vállalná a megszorításokat

Görög adósság - Euróövezeti csúcs
Alekszisz Ciprasz
Vágólapra másolva!
Megszorításokat vállalt a görög miniszterelnök, a parlament ma már szavaz is a javaslatokról. Cserébe minden eddiginél többet, 53,5 milliárd eurót kérnek. Eddig minden szóban vállalt megszorító javaslatától visszatáncolt Ciprasz, a németek már nem is hisznek neki.
Vágólapra másolva!

Adóemelés, az állami kiadások csökkentése, és nyugdíjreform - ajánlatában ezeket vállalná a görög kormány egy újabb uniós mentőcsomagért cserébe. A helyzetet különösen érdekessé teszi, hogy a sebtében összehozott népszavazáson a görögök elsöprő többsége pont az ilyen megszorításokra mondott nemet, ráadásul a görög kormány is a “nem” szavazatra buzdította a választókat.

Cipraszék hátraarcának ára is van:

minden eddiginél több pénzt, 53,5 milliárd eurót kértek

a megszorításokért cserébe.

Indokolt óvatosság

Az elmúlt hetek eseményei azt mutatják, hogy érdemes ezeket a híreket is óvatosan kezelni. Ciprasz nem először tesz meglepő ajánlatokat, hogy aztán pár nap múlva visszatáncoljon.

Ciprasz kompromisszumra készül vagy taktikázik? Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Már a megszorításellenes népszavazás időpontja is megvolt például, amikor a görög miniszterelnök olyan levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, amelyben egy 29,1 milliárd eurós újabb mentőcsomagért cserébe hajlandó teljesíteni a hitelezők kéréseinek nagy részét, azaz vállalja a megszorításokat.

Szkeptikus politika

Angela Merkel német kancellár közeli munkatársa pont ezért mondta a BBC riporterének, hogy ő nem bízik a görög kormányfőben. “Mi a különbség a vasárnap és a mai nap között?

Vasárnap még pont ezeket a megszorításokat utasították el a görögök”,

mondta Michaels Fuchs, Merkel pártjának egyik vezető tisztségviselője.

Bizakodó tőzsde

Az európai tőzsdék befektetői nem ilyen bizalmatlanok. A párizsi tőzsde legfontosabb indexe, a CAC-40 két százalék feletti pluszokat produkált, a frankfurti börzét jellemző DAX index is másfél százalék felett nőtt délelőtt. Az euró a délelőtti órákban 0,7 százalékot erősödött a dollárral szemben.

A megszorításokról a Bloomberg szerint még ma szavaz az athéni parlament.