Víz alá nyomták a görög kormányfőt

Ciprasz görög Alexis Tsipras Greece's Prime Minister Alexis Tsipras attends an emergency Parliament session for the government’s proposed referendum in Athens, Saturday, June 27, 2015.
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras attends an emergency Parliament session for the government’s proposed referendum in Athens, Saturday, June 27, 2015. After five months of fruitless negotiations, relations between Greece and its creditors crumbled further Saturday after Prime Minister Tsipras stunned them by calling for a referendum on the proposed reforms needed to get bailout loans. (AP Photo/Petros Karadjias)
Vágólapra másolva!
Még mindig nem sikerült megállapodni a görög javaslatcsomagról, ez viszont azt is jelentheti, hogy Görögországnak ideiglenesen el kell hagynia az euróövezetet. Alekszisz Ciprasz kormányfőnek nincs sok választási lehetősége: vagy elfogadja a reformokat, vagy végignézni, ahogy összeomlik országa bankrendszere. 
Vágólapra másolva!

Víz alá nyomta Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt Angela Merkel - ezzel a guantánamói kínzási hasonlattal írta le a brüsszeli tárgyalásokat egy uniós tisztségviselő. A forrás szerint a német kancellár, Donald Tusk az Európai Tanács elnöke és Francois Holllande francia elnök azzal szembesítették Cipraszt a találkozójukon:

vagy azonnal beleegyezik az unió által javasolt reformokba, vagy elhagyja az euróövezetet és végignézni, ahogy összeomlik a görög bankrendszer.

Merkel nem bánik kesztyűs kézzel Ciprasszal Forrás: AFP / Tobias Schwarz

Az euróövezet állam-és kormányfőinek találkozója még véget sem ért, de Athénban már elkezdtek gyülekezni a tüntetők a rendkívüli megszorítások miatt. A Szirizán belül is óriási az ellentét, a kormánypárt képviselői szinte sokkot kaptak a kiszivárgott megszorítási intézkedések hallatán.

Nem bíznak a görögökben

Az biztos, hogy az euróövezet vezetői nagyon kemény feltételeket szabnak Athénnak, ha újabb mentőcsomagot akar kapni. Ciprasz abban sem reménykedhet, hogy megbíznak benne, Angela Merkel ugyanis már korábban kijelentette, hogy

senki nem bízik már a görögökben.

A pénzügyminiszterek vasárnap délutánig egyeztettek Görögország sorsáról. A találkozó után úgy nyilatkoztak: jelentős előrelépéseket sikerült elérniük, de néhány jelentős ügyben az állam-, illetve kormányfőknek kell döntést hozniuk, ezért átadták nekik a stafétabotot. A mindent eldöntő tanácskozás vasárnap délután négy órakor kezdődött.

A görög kormányfő elfogadja a reformokat, vagy bukik Forrás: AP/Petros Karadjias

"Azt mondanám, a megállapodás 90 százalékban kész van. A többiről viszont az állam-, illetve kormányfőknek kell dönteniük" - mondta Johan Van Overtveldt belga pénzügyminiszter.

Terítéken a grexit?

A kiszivárgott, négyoldalas tervezetben maradtak zárójeles, nyitott kérdések. Ezek egyike, hogy

Görögország egy időre elhagyhatná az euróövezetet.

A német kancellár szombaton ezt még teljes képtelenségnek nevezte.

Athénban még mindig zárva vannak a bankok és a tőkekorlátozás is érvényben van Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ezen kívül ahhoz, hogy Görögországgal elkezdődhessenek a tárgyalások, Athénnak szerdáig tucatnyi intézkedést kell meghoznia. Ezek között szerepel a forgalmi adózás egyszerűsítése, az adóalap kiszélesítése, a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá tétele, a polgári peres eljárási törvény átalakítása, a statisztikai hivatal függetlenségének szavatolása, automatikus kiadáscsökkentést eredményező döntések, az uniós bankszanálási és talpraállítási irányelv egyébként is kötelező, maradéktalan átvétele, az energiahálózat privatizációja, döntés a nem teljesítő hitelek terén, az állami vagyonkezelő függetlensége, a közigazgatás politikamentesítése és a korábban trojkának nevezett nemzetközi intézmények visszatérése Athénba.

A pénzügyminiszterek mindezért 82–86 milliárd eurós hitelt biztosítanának

– ez az összeg jóval magasabb a Ciprasz által június végén felvetett 30 milliárdnál, de még az IMF által szükségesnek tartott 50 milliárdnál is.