A Stadlernek nagy üzlet a MÁV-Start

flirt motorvonat sín vonat Baracska, 2014. március 19.
Az elsőként átadott új beszerzésű Stadler Flirt motorvonat halad Budapest felé Baracska megállóhely előtt 2014. március 19-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán átadott új beszerzésű Stadler Flirt mot
Kápolnásnyék, 2014. március 19. Az elsőként átadott új beszerzésű Stadler Flirt motorvonat a Fejér megyei Kápolnásnyék vasútállomásán 2014. március 19-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Összesen 21 Flirt típusú elővárosi villamos motorvonat szállításáról írt alá szerződést a MÁV-Start Zrt. és a Stadler Bussnang AG. A járműveket egyenként 5,788 millió euróért szállítja a Stadler. Az első vonatokat ez év októberében szállítja le a gyártó, míg az utolsó járművek 2016 decemberéig érkeznek Magyarországra.
Vágólapra másolva!

A hatékony energiafelhasználású motorvonatok Budapest agglomerációjában közlekednek majd. A közbeszerzést a MÁV-Start két különálló részre bontva írta ki, mert hat jármű beszerzését még az ebben az évben záródó Közlekedés Operatív Program, míg tizenöt vonat vásárlását az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásaiból fedezik.

Stadler Flirt motorvonat a Fejér megyei Kápolnásnyék vasútállomásán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ennek megfelelően a Stadler az első hat motorvonatot 2015 októberéig, a további tizenötöt pedig 2016 decemberéig adja át a vasútvállalatnak. A MÁV-Start ezzel a beszerzéssel 2016 végére már 123 Flirt vonattal fog rendelkezni.

A Flirt motorvonat belső tere Forrás: Origio

Az akadálymentesített járműveken 211 ülőhely van, végsebességük160 km/óra. Korszerű utastájékoztató rendszerrel szerelik, légkondicionáltak. A járműveken mozgáskorlátozottak számára is használható mosdó, WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók vannak. A járművek egyenként 5,788 millió euróba, kb.: 1,75 milliárd forintba kerülnek.