Ettől pörög a munka nyáron is

számítógép, munka
Számítógépet használó emberek. illusztráció.
Vágólapra másolva!
Üveges tekintettel mered a monitorra munkaidőben, gondolataiban már a homokos tengerparton koktélozik, közben a valóságban összecsapnak a feje fölött a hullámok. Ez így nyáron vakáció előtt bárkivel előfordulhat, de ahhoz, hogy gondtalanul élvezhesse majd a jól megérdemelt pihenést, az utolsó heteket bizony érdemes megpörgetni.
Vágólapra másolva!

1. Egyszerre csak egyet

Biztos ismerős önnek is az a mondat, hogy „Nem érek rá, hat dolgot kell csinálnom egyszerre, és így sem haladok.” Épp azért nem halad, mert hat dolgot csinál egyszerre, ezért egyikben sem tud igazán elmélyedni, és hatékonyan elvégezni.

A folyamatosan megosztott figyelem összezavarja és leterheli az agyat, a stressz pedig egyre csak nő, hiszen mennyi mindent csinálunk, mégsem látszik.

Rengeteg hasznos időt vesztünk a folyamatos váltogatással, mert újra meg újra fel kell venni az adott feladat gondolatmenetét. A leghatékonyabb, ha felállítunk egy fontossági sorrendet, és egymás után végezzük a munkafolyamatokat.

Ha minden kitűzött és határidős feladatot elvégzett, akkor élvezheti csak a pihenést Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

2. A rutint is teljesíteni

Rácz Tünde pszichológus azt tanácsolja, a „nem szeretett” feladatokhoz úgy álljunk, mintha valakinek el kellene magyarázni, meg kellene mutatni, hogy mi is a napi munkánk. Ebből a perspektívából a rutin másképp látszik, és könnyebb átlendülni a holtponton.

3. Csak ma

Egyszerre csak egy napot, a mait tartsuk szem előtt. „Csak ma kell odatennünk magunkat, és egy napot bárki kibír. Persze lehet, hogy holnap ugyanezt kell mondanunk, de mindig csak a ma a lényeg” – emelte ki a pszichológus.

4. A sürgőset válasszuk

A finisben a fontos dolgok helyett inkább a sürgősöket helyezzük előre. Ha azokat teljesítettük, akkor fellélegezhetünk, hogy nem nyomnak tovább a határidők és sikerélményt is okoz az elvégzett feladat. A szakértő szerint érdemes a legutálatosabb résszel kezdeni, és azon minél hamarabb túlesni.

5. Feszesebb határidőt

Talán nem a legszimpatikusabb szólás, hogy teher alatt nő a pálma, viszont sokszor igaz. Ha Pató Pálosan ráérünk arra még mentalitással állunk a feladathoz, akkor rengeteg hasznos időt elvesztegetünk, a végén pedig kapkodhatunk, hogy kész legyen minden munka.

Pontosan tervezzük meg előre, mivel mikorra kell elkészülnünk.

Ha jól tartjuk a tervet, jöhet a következő pont, a jutalmazás.

6. A megérdemelt jutalom

Ez már önmagában is motiváló. Ha egész nap kis cél lebeg a szemünk előtt, az nagyon inspiráló lehet. Egészen apró dolgok is elérhetik a kívánt hatást, például 20 perccel rövidebb munkaidő, fagyizás a barátokkal, esti mozi.

7. Kívül tágasabb

Ha elhatalmasodik a „ki kell szabadulnom” érzés, alkalmanként adjunk neki teret. A feladatokat természetesen minden esetben el kell végezni, de egy kis környezetváltozás sok esetben segíthet. Egy kávézó például ideális helyszín lehet a munkára, feltéve, ha nem túl zajos.

8. Ne terheljük az agyunkat

Amit nem muszáj, azt ne az agyunkban tároljuk. A napi teendők, a bevásároló lista a papíron is elfér, mindezt észben tartani viszont megterhelő.

Ha a felesleges dolgokat kitakarítjuk az agyunkból, rengeteg szabad kapacitás felszabadul, és ezzel a koncentrációnk is növekszik.

9. Mozgásra fel

Mindegy milyen sportot választunk, a lényeg a mozgás. Felfrissülünk tőle, a felgyorsult vérkeringés által több oxigén jut az agyunkba, így jobban tudunk majd koncentrálni. A leghatékonyabb, ha reggel munka előtt mozgunk, akkor garantáltan frissen látunk hozzá a feladatokhoz.

10. Egészséges bogyókat a tányérra

A bogyós gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és tápanyaggal, emellett valamennyi nagyon jó közérzetjavító is. A magas antioxidáns-tartamú, stresszoldó gyümölcsök még jobban élénkítik a gondolkodást.