Ausztrália felé kacsingat Warren Buffett

Warren Buffett
Vágólapra másolva!
Hamarosan újra fényesen csilloghat az ausztrál tőzsde csillaga, miután Warren Buffett jelezte, több jó vételi lehetőséget is lát a piacon, és a következő években élénken fogja követni az ottani történéseket. 
Vágólapra másolva!

A 84 éves milliárdos befektető a Fairfax Mediának azt mondta, hogy a következő egy évben több mint kétmilliárd dollárt akar befektetni ausztrál cégekbe, miután befektetési cége, a Berkshire Hathaway 388 millió amerikai dollárért 3,7 százalékos részesedést várásolt az ausztrál IAG biztosítóban - írja a CNBC.

Értékes gyöngyszemeket találni

A legendás befektetési guru szerint a következő 2-3 évben akár négy vagy öt ausztrál cégben is építhet ki pozíciókat, ráadásul a befektetésre szánt az IAG biztosító fogja számára kitermelni.

Van fantázia az ausztrál részvényekben a következő 10-30 évben. Ha valami igazán értékes gyöngyszemre találunk, sokáig ragaszkodunk hozzá

– mondta Buffett, aki amúgy is híres hosszútávú és értékalapú befektetéseiről.

Ráadásul szeret olyan cégeket megvásárolni, amelyek jó készpénztermelő képességgel bírnak, ráadásul valami miatt olcsóbban hozzá lehet jutni. Jó meglátásainak is köszönhető, hogy az elmúlt 3-4 évtizedben messze a piaci átlagot meghaladó hozamot tudott elérni befektetésein.

Warren Buffett és szintén legendás befektető társa, Charles Munger Forrás: Imaginechina/Cheng Jiang

Jó az időzítés

Buffett kommentárja jó időzítéssel jött, hisz az ausztrál ASX 200 tőzsdeindex három hónap alatt 10 százalékot korrekciózott a 6000 pont körüli csúcstól nézve, ami hihetetlenül vonzóvá teszi ezt a piacot a Goldman Sachs szerint.

A befektetési bank elemzője szerint tíz évvel ezelőtt lehetett hasonlóan jó vételeket látni az ausztrál piacon. Megjegyzi azt is, hogy

az ausztrál részvények mintegy tíz százalékkal alulértékeltek a többi fejlett piachoz,

így az amerikaihoz, európaihoz, japánhoz képest. A 15,8-as P/E ráta pedig 9 százalékos diszkontot rejt az MSCI World indexhez képest, amely jóval lejjebb van az 1 százalékos átlagos prémiumhoz képest, valamint az elmúlt évtized közel legnagyobb diszkontját jelenti.

Az ausztrál ASX 200 tőzsdeindex mozgása 2014 eleje óta Forrás: Investing.com

A bankok húzták le az indexet

Az ausztrál tőzsdeindex elmúlt időszakbeli gyenge teljesítmény a bankok gyengébb szereplésének köszönhető, hisz a gyorsjelentésekben gyengébb eredményekről adtak számot, ráadásul meg kell felelniük a szabályozók által támasztott szigorúbb tőkeszabályoknak is. (Persze érdemes azért mellé tenni azt is, hogy a német tőzsdeindex is több mint 10 százalékkal került lejjebb április óta.)

Elemzők szerint azonban ez az alulárazottság nem tart majd sokáig, főként miután a világ legismertebb befektetője jó üzletet lát Ausztráliában.

Buffett befektetése kétségtelenül pozitívan hat a piacra, de önmagában még nem elég

– jegyezte meg Evan Lucas, az IG piaci elemzője.

Várhatóan az Australia New Zealand Banking (ANZ) lehet Buffet egyik fő választása. Az IAG-be való befektetésével is eleve az ázsiai és csendes-óceánni térségre koncentrál, nemcsak Ausztráliára. Ehhez hasonló pozícóban van az ANZ is, hisz Ázsia-szerte rendelkezik kitettséggel - részletezte az elemző.

Maradhat a laza monetáris politika

Növekedést vár az AMP Capital vezető közgazdásza és befektetési stratégája is. „Az év végére akár 6000 pontra is emelkedhet az ausztrál értéktőzsde részvénypiaci indexe, az ASX 200. Ha továbbra is marad az alacsony alapkamat és javulnak a növekedési kilátások, újult erőre kaphat a tőzsde az év végére” - állapította meg a stratéga.

A befeketetők számára kedvező hírek érkeztek az ausztrál jegybank elnökétől is, hisz továbbra is maradhat a laza monetáris politika, mely segítheti a részvénypiacot is.