Változnak a szabályok az utazási vállalkozóknak

Vágólapra másolva!
Uniós előírások szerint módosított a kormány az utazási vállalkozásokat érintő követelményeken: a jövőben megszűnik az eddig csak egy helyen megszerezhető szakmai minősítő vizsga. Az új előírások 2015. szeptember 2-tól lépnek hatályba, és nem érintik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nyilvántartásában szereplő szakmai felelős személyek korábban megszerzett jogosultságát.
Vágólapra másolva!

A jövőben a tevékenységért felelős személynek – turisztikai szervező, OKJ-s vizsgával vagy diplomával rendelkező szakképzett értékesítő, idegenforgalmi közgazdász – továbbra is meghatározott képesítéssel kell rendelkeznie. Utazásszervezői, illetve utazásközvetítői engedély esetében a munkakörökben eltöltött szakmai gyakorlati idő a kritérium. Középfokú képesítés esetén a kötelezően előírt szakmai gyakorlat 7 év, felsősokú végzettség esetén 5 év, turisztikai közgazdász szakképzettség és egyes turisztikai vagy idegenforgalmi szakirányú továbbképzésben szerzett szakképzettségek esetén 3 év. Ezen kívül kötelező a felsőfokú nyelvvizsga vagy az azzal egyenértékű okirat.

A jogalkotó újra előírta azt a korábbi szabályt, mely szerint a tevékenységért felelős személy egyidejűleg csak egy utazási vállalkozásnál láthatja el ezt a tisztségét. A szakmai felelős személy az utazási vállalkozásnál munkavállalóként vagy foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszony alapján is elláthatja ezt a tisztségét – például megbízási jogviszonnyal –, de hetente legalább 20 órában kell a tisztségével összefüggő feladataival foglalkoznia.

Az előírás azt a célt szolgálja, hogy az utazási vállalkozó a gyakorlatban is vegyen részt a cég mindennapi tevékenységében és biztosítsa annak folyamatos szakszerű működtetését. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nyilvántartásában szereplő utazási vállalkozásoknak 2015. december 31-ig kell igazolniuk a Hivatal felé, hogy a szakmai tevékenységért felelős személyük megfelel ezeknek az előírásoknak. A jogszabályokat elolvashatja ezen a linken, még apróbb részletekért kattintson ide.