Tényleg működő légdeszkát épített a Toyota?

Légdeszka, Vissza a jövőbe 2
Vágólapra másolva!
Egy titokzatos videóval bizonygatja a Toyota, hogy valóban megépítették a 'Vissza a jövőbe' című filmből ismerős légdeszkát, de többet egyelőre nem mondanak.
Vágólapra másolva!

Titokzatoskodó, 37 másodperces videót osztott meg hivatalos Vimeo-csatornáján a japán Toyota autógyár. A felvételen egy gördeszkázó férfi látható (arc nélkül), aki miután lelép a kerekeken guruló játékszerről, elindul egy komolyabb szerkezet felé - írja a Bloomberg, ahol a videót is meg lehet tekinteni.

A gördeszkára csak formájában hasonlító eszköznek nincsenek kerekei, viszont pár centivel a föld fölött lebeg, és oldalán fehér füstöt pöfög a levegőbe.

A tárgyon a Toyota luxusmárkájának, a Lexusnak a logója látható. Az ismeretlen férfi egyik lábával rá is lép a légdeszkának tűnő eszközre, de a videó itt hirtelen véget ér, azt már nem látjuk, hogy tényleg, mindkét lábával rááll-e furcsa tárgyra.

A Lexus által gyártott légdeszka prototípusa. Forrás: Lexus via Bloomberg

Amíg a képek futnak, az alábbi szöveg jelenik meg a videón, angolul:

A felirat tanúsága szerint ezt a bölcsességet Tanahasi Haruhiko, a Lexus vezető mérnöke mondta. A videó végén még egy „Lexushover” felirat is megjelenik, amit nagyjából „Lexus-légdeszknak” lehet fordítani. A feliratot egy hashtaggel is ellátták a készítők, alá pedig odaírták, hogy „csatlakozz az utazáshoz”, ami arra utalhat, hogy

a közösségi médiában hamarosan újabb információk jelennek majd meg az eszközről.

Fontos információ még az is, hogy milyen környezetben zajlanak az események: a felvételek hátterében pálmafák láthatók, maga az akció pedig egy betonteknőben zajlik, ami talán egy gördeszkapálya.

A Vissza a jövőbe 2. című film omniózus jelenete, amikor Marty McFly légdeszkán menekül üldözői elől Forrás: Universal Pictures - Back to the Future Part 2

Tiszta 'Vissza a jövőbe' hangulat

Akkor most adódik a kérdés, hogy a videó tényleg azt bizonyítja-e, hogy működő légdeszkát épített a Lexus? A Gizmodo annyit tudott meg a japán cégtől, hogy a légdeszkán 18 hónapja dolgoznak mérnökeik Londonban és Németországban, a prototípust pedig egy profi gördeszkás teszteli Barcelonában.

A Lexus honlapján az olvasható, hogy

az eszköz folyékony nitrogénnel hűtött szupravezetők és mágnesek segítségével emelkedik el a földtől.

Ez utóbbi azért fontos, mert elképzelhető – és ez a videóból nem derül ki egyértelműen –, hogy a légdeszkázáshoz speciális, mágneses pályára van szükség. Valahogy úgy, ahogy a Japánban rendszeresen új sebességi rekordokat felállító mágneses vonat, a maglev esetében is.

A repülő autó hamarosan valósággá válhat

- mondta a Bloomberg egy tavalyi konferenciáján a Toyota egyik mérnöke, bár az biztos, hogy a most közzétett videón autót egyáltalán nem látni.

A cég állítólag 2015. október 21-én újabb részleteket hoz nyilvánosságra a légdeszkáról. A dátum nem véletlen: a 'Vissza a jövőbe 2' című filmben Marty McFly és barátnője ezen a napon érkeznek meg a jövőbe.