Besárgul az Alkotmány utca

Vágólapra másolva!
Évente hatszázmillió forintot húz ki az Uber a hagyományos taxisok zsebéből, és nem ez az egyetlen vállalkozás, amelynek tevékenysége nem tetszik a klasszikus fuvarozóknak. A taxisok több éve várják a piacot szabályozó rendelet megszületését, mindhiába, ezért ma demonstrációt tartanak.
Vágólapra másolva!

Csendes demonstrációra készülnek a taxisok kedd délután Budapesten az Alkotmány utcában. Nem az indulatok gerjesztése a fuvarozók célja, csupán azt szeretnék, ha végre megszületne a piacot szabályozó egységes rendelet – mondta a Világgazdaságnak Horvát Csaba, az RT5 Taxi Holding Kft. ügyvezetője, aki 400-500 taxisra számít.

Az idő vasfoga

Jelenleg az 1988-ban megszületett Minisztertanácsi rendelet szabályozza a piacot, amit az elmúlt évek alatt ugyan többször módosítottak, de azt sok szempontból meghaladta az idő. Ráadásul az utóbbi években

megjelentek a különböző mobilapplikációkra épülő közösségi szolgáltatások, mint például az Uber, a Wundercar,

amelyek világszerte a hagyományos taxis szereplők komoly ellenállásába ütköznek.

A taxisok békés demonstrációra készülnek Forrás: MTI/Balaton József

Ezekekkel a cégekkel kapcsolatban az a taxis vállalkozások kifogása, hogy minden rendeletet figyelmen kívül hagyva működnek, és kárt okoznak Magyarországnak és a taxisoknak is – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Szabályozás kell

A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára, Peredi Péter az MTI-nek korábban azt mondta, a taxisrendelet mielőbbi megszületése érdekében nyílt levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz is. A FUVOSZ főtitkára hozzátette: a rendelet törvényerőre emelkedésétől várják a fuvarszervező, -közvetítő cégek működési feltételeinek szabályozását.

Az Ubert szabályozni kell Forrás: Imaginechina/Lv Jianshe

Peredi Péter szerint a szabályozás hosszú távú célja, hogy a személyszállítás rendszerében az Uber és a hozzá hasonló cégek is megtalálják a helyüket, de már jogszabályi keretek között.