Vágólapra másolva!
Több mint 25 millió vállalkozás működik Európa szerte, és a cégek harmadánál tabu téma a káros mértékű munkahelyi stressz. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség egy tavalyi felméréséből viszont az derült ki, hogy a munkavállalók 53%-a szerint munkahelyén a káros stressz jelenti a legnagyobb munkavédelmi kockázatot.
Vágólapra másolva!

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség a munkahelyi stresszt példaértékűen kezelő európai vállalatokat ismert el. A pályázatokban a vállalatok komplett rendszereket mutattak be a munkahelyi stressz kezelésére.

Követhető példa

Folyamatos sportolási lehetőséget nyújt munkavállalóinak például egy szlovák és egy török cég. Bemutatkozott olyan vállalat is, amely online pszichológiai segítségnyújtással, valamint tanácsadással kezeli a problémát. Angol, belga, német, finn és máltai vállalatoknál a menedzsment külön tréningen vesz részt, ahol megismerik a munkahelyi stressz káros hatásait, egy belga elektrotechnikai cég pedig külön figyelmet fordít arra, hogy a dolgozókkal részletesen ismertesse az előttük álló fejlődési, előrelépési lehetőségeket, így egyrészt motiválják a munkavállalókat, másrészt pedig csökkentik a foglalkoztatással kapcsolatos bizonytalanságot – olvasható a Premier Kommunikációs Iroda sajtóközleményében.

Az Európai Unióban évente 136 milliárd euró, ezen belül Magyarországon kb. 440 milliárd forint vész el a nem, illetve nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok 50-60%-áért felelős.

Lecsúsztunk a döntőről

„Magyarországról sajnos nem kerültek döntőbe az itthoni nyertesek, de sikernek nevezhető, hogy minden eddiginél többen adtak be jelentkezést hazánkból. Az európai kampány célja ugyanis a figyelemfelhívás, annak tudatosítása, hogy a káros munkahelyi stresszt lehet és kell is kezelni, és hogy a munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt érdekük – mondta Balogh Katalin, az EU-OSHA nemzeti fókuszpontjának vezetője.

Különösen veszélyes egy stresszes munkahely dr. life Forrás: Thinkstock

Magyar fejlesztés lehet a megoldás

A Stressz-M online platformot a munkahelyi stressz felmérésére alkották meg, amely a dolgozók terheltségét, és a stressz szintjét méri egy adott vállalaton belül. A platform segítségével az egyéni ötleteket is összegyűjtik, ezek által a döntéshozók javaslatokat kapnak a változtatáshoz.

A nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz rontja vállalataink versenyképességét, mivel növeli a hiányzások számát, csökkenti a hatékonyságot és magas fluktuációt eredményez.

„A Stressz-M rendszer kifejlesztésével az volt a célunk, hogy egy olyan, egyének és szervezetek számára egyaránt használható programot dolgozzunk ki, amely költséghatékonyan és fenntartható módon tudja felmérni és kezelni a munkahelyi pszichoszociális kockázatokat és a negatív stresszt” – mondta Faragó István, a Stressz-M alapító tulajdonosa. „A Stressz-M rendszerben kitöltött kérdőív eredményei alapján célirányosan lehet megoldani a problémát különböző szervezeti szinteken” – tette hozzá.

A Stressz-M online kérdőív 50 fős munkavállalói mintával díjmentesen tesztelhető, kis, közép és nagyvállalatok számára egyaránt elérhető.