Álomüzletet kötött a Siemens

zoom, Kairó, Giza piramis
Vágólapra másolva!
A német gépipari konszern nyolcmilliárd euró értékben épít gáz- és szélenergiával működő erőműveket Egyiptomban, ez a cég történetének legnagyobb megrendelése.
Vágólapra másolva!

A gázturbinákat három erőműbe építik be Egyiptomban, amelyek a Siemens állítása szerint a legnagyobbak lesznek a világon. Új típusú gázturbinájából a Siemens eddig 48-at értékesített, az egyiptomi megrendelés pedig 24-re szól. A német cég azt reméli, hogy az üzlet hozzájárul a belföldi piacon gyengélkedő gázturbina üzletág újbóli felvirágoztatásához.

Nem bírják a terhelést

A 87 milliós lakosú Egyiptom az utóbbi évtizedek legnagyobb energiaválságával küzd, Kairóban rendszeresek az áramkimaradások.

Az elöregedett, állami tulajdonú hálózatok nem tudják kiszolgálni a meredeken növekvő villamosenergia-keresletet.

Kairó, háttérben a Giza piramisok. Az egyiptomi fővárosban rendszeresek az áramkimaradások Forrás: Flickr/Mark Mitchell

Befogják a szelet

A beruházást a Siemens Financial Services finanszírozza, de német és dán exporthitel ügynökségek támogatják. A teljes projekt várhatóan 38 hónappal a finanszírozás lezárulta után készül el. A német vállalat a gázüzemű erőművek mellett 12 szélerőmű-parkot is épít Egyiptomban: a Szuezi-öböl térségébe és a Nílustól nyugatra fekvő területekre összesen mintegy 600 szélturbinát telepítenek.