Éles fordulat a forint piacán

crossroad bizonytalanság irány döntés befektetés deviza piac
man looking at road signs on an open road
Vágólapra másolva!
Egyre izgalmasabban alakul a forint kereskedése az euróval szemben az elmúlt napokban, és ez a csütörtöki árfolyamalakuláson is jól nyomon követhető. Ahhoz képest, hogy reggel még 314 fölé is benézett az EURHUF jegyzése, délutánra megfordulni látszik a folyamat azáltal, hogy már a 311-es szintet ostromolja az árfolyam.
Vágólapra másolva!

311-nél jár az euró (15:46)

Tovább folytatódott a forint erősödése azok után, hogy reggel még 314 fölé is benézett a jegyzés. A délutáni kereskedés hajrájába fordulva már 311-nél jár az EURHUF árfolyama, ami már több mint fél százalékos forint erősödésnek felel meg. A nemzetközi devizapiacokon is éles fordulat bontakozott ki az euró tekintetében, hisz az EURUSD már 1,1250-nél jár a pár órával ezelőtti 1,1380-hoz képest.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Érik a napon belüli fordulat (14:30)

Újabb négyhavi csúccsal indította a napot az EURHUF kereskedése, hisz egészen 314,20-ig tolták fel a jegyzést a kereskedők. A mozgás kéz a kézben zajlott a devizapiacokon tapasztalható általános euró erősödéssel, ami pedig a napok óta száguldó európai kötvényhozamokkal van kapcsolatban. Ugyanakkor kora délutánra egészen 312-ig rendeződött vissza az árfolyam.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Ha a nap végére is kitartana ez a lendület, könnyen lehet, hogy az egy nagyobb fordulatot is beindíthat. A napos grafikon jól mutatja az EURHUF előtt tornyosuló ellenállás zónát, ami egybeesik a Fibonacci 61,8%-os korrekciós szintjével is 315 körül. Az áprilisi mélypont óta kialakult emelkedő csatorna pedig jó támpontot ad a tervezéshez és ha kitart a mostani fordulat, akkor könnyedén visszatérhetünk a 310-es szint alá, a csatorna aljához.

EURHUF napos árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu

A német 10 éves állampapír hozama a hétfői 48 bázispont körüli szintekről egészen 98-99 bázispontig száguldott fel ma délelőttre, ami jelentősen megnövelte az euró vonzerejét. Az EURUSD árfolyamán is nyomon lehetett követni ezt a jelenséget, hisz mára megközelítette az 1,14-es szintet (hétfőn még 1,09-nél kezdte a hetet). Az amerikai piacnyitás előtt egy órával viszont az EURUSD is visszatért az 1,13-as szinthez, és a német Bund is enyhén visszakorrigált 90 bázispont környékére.

Gyengülő spirálban a forint (11:10)

A jegybank keddi döntése továbbra sem tesz jót a hazai fizetőeszköznek, hisz kvázi egy monetáris lazítással ér fel, ráadásul a magyar rövid távú kötvényhozamok is lefelé tartanak, ami szintén csökkenti a forint vonzerejét. Másik oldalról a napok óta tartó euró erősödés is felfelé hajtó erőt jelent az EURHUF kurzusában. Mindenesetre a forint 313,80-nál jár jelenleg az euróval szemben, de már a 314,20-at is elérte a jegyzés a délelőtt során, mely négyhavi csúcsnak felel meg. A következő nagyobb ellenállás pedig 315 környékén van.

EURHUF napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com