Néhány ponton engedtek a hitelezők Görögországnak

European Commission President Jean-Claude Juncker (L) welcomes Greek Prime Minister Alexis Tsipras at the arrivals for an EU-CELAC summit in Brussels on June 10, 2015 at the European Union headquarters in Brussels. AFP PHOTO / POOL / FRANCOIS LENOIR
Vágólapra másolva!
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök délelőtt tárgyalt országa hitelezőivel, továbbküldtek egy dokumentumot az eurócsoport pénzügyminisztereinek, akik délután üléseznek, Ciprasz erre nem bólintott rá. A dokumentum több ponton enyhébb követelményeket tartalmaz, mint a korábbi. Este uniós csúcs lesz, de tudósítónk szerint a görögök sorsa nem ott dől el. A fő téma a bevándorlás lesz.
Vágólapra másolva!

Délután 5 körül kezdődik az uniós csúcs Brüsszelben, ahol Görögország sorsa is téma lesz, de nem ma fog eldőlni, jelenti az Origo tudósítója a helyszínről. A csúcstalálkozó fő témája a bevándorlás lesz. Miniszterelnöki sajtótájékoztatókat majd csak holnap, június 26-án fognak tartani.

Ultimátumot adtak

Délelőt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök hosszan tárgyalt országa hitelezőivel, Christine Lagarde IMF-vezérrel, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével és Jeroen Dijsselbloemmel, az eurócsoport elnökével.

Ciprasz hosszan tárgyalt a hitelezőkkel Forrás: AFP/Francois Lenoir

A hírek szerint a hitelezők ultimátumot adtak Ciprasznak, mely szerint ha nem áll elő saját javaslatokkal, akkor a hitelezők ajánlásait fogják továbbítani az eurócsoport pénzügyminisztereinek, akik délután ülnek tárgyalóasztalhoz.

Kiszivárdott az ajánlatcsomag

A tárgyalás véget ért, de az nem derült ki, hogy a feleknek sikerült-e megegyezni. A Financial Times hozzájutott ahhoz a dokumentumhoz (itt lehet elolvasni), amit továbbküldtek a pénzügyminisztereknek. Nagyrészt az szerepel benne, amit a hitlezők szerdai ellen-javaslatcsomagjában, csak néhány ponton enyhébb annál.

A legérdekesebb különbség a szerdai, hírhedt pirossal átjavított dokumentumhoz képest, hogy

Görögország 2016 végén felülvizsgálhatná az áfaemeléseket és áfakiterjesztéseket, ha az adózási fegyelem szigorításával több adót tud beszedni.

Lehetséges, hogy a javaslatokat Ciprasz jóváhagyása nélkül továbbították a pénzügyminisztereknek, a Guardian olyan szóbeszédeket is hallott, hogy Cipraszék külön javaslatcsomagot küldtek tovább.

Később Jeroen Dijsselbloem megerősítette, hogy nem sikerült megegyezniük, csak a hitelezők javaslatát küldték tovább, amire Görögország nem bólintott rá.