Nem tetszik a hitelezőknek a görög ajánlat

Sziriza, Syriza
Alexis Tsipras, leader of the radical leftist party Syriza, delivers a speech during a congress of the party in Athens, on January 3, 2015. Syriza, tipped to win the January 25 parliamentary election in Greece, is a coalition of leftist groups who oppose austerity and privatisations and want to renegotiate the country's EU-IMF bailout deal. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS
Vágólapra másolva!
Nem tetszik a nemzetközi hitelezőknek az Athén által hét elején benyújtott reformcsomag, jelentette be a görög kormány illetékese szerda délelőtt. Pedig ma este kellene az eurózóna pénzügyminisztereinek is eljutni egy olyan megállapodás tervezethez, amiről érdemben tudnának az EU állam- és kormányfői holnap tárgyalni.
Vágólapra másolva!

Kifakadt Ciprasz

Dél előtt nem sokkal érkezett a hír, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azt közölte saját kormányával, hogy a nemzetközi hitelezők (EU-EKB-IMF trojka) nem tartotta elegedőnek az Athén által benyújtott intézkedéscsomagot.

Ráadásul Ciprasz ki is fakadt, mert szerinte példa nélküli, hogy a hitelezők egy ilyen tervezetet nem támogatnak, vagy nem tartanak elégségesnek, holott anno Írország és Portugália esetében nem tettek ilyet. Ez a magatartás sérti az egyenlő elbánás elvét.

- fejtette ki álláspontját Ciprasz a görög kormánytagoknak.

Folytatódik a huzavona

Ma este az eurózóna pénzügyminiszterei ülnek össze, hogy a görögök által benyújtott reformcsomagról és jelentős adóemelésekről, költségvetési megtakarításokról tárgyaljanak, illetve hogy egy olyan javaslatot tudjanak kidolgozni, amelyről már érdemben tudnak vitázni vagy akár dönteni a holnapi EU-csúcson.

Sajnos ez az egymást ellentmondó híráram ilyenkor teljesen szokványos, mintha egyfajta játszam zajlana a színfalak mögött a különféle érdekeknek megfelelően. Még mindig nem lehet tudni, milyen menetrend szerint zajlanak a tárgyalások.

Az Európai Bizottság illetékesei ugyanakkor megerősítették, hogy

egyáltalán nem szakadtak meg a tárgyalások, Ciprasz ma is találkozik a hitelezőkkel Brüsszelben

- írja a The Guardian a Reutersre hivatkozva.

A nemzetközi hitelezők vezetői épp ezekben a percekben ülnek össze megtárgyalni a legfrissebb helyzetet a görög ügyről, és ide várják Ciprasz miniszterelnököt is. Forrás: Virginia Mayo/AP

Esnek a tőzsdék

Az újbóli negatív hírekre érzékenyen reagáltak a tőzsdék, a német DAX tőzsdeindex több mint 1 százalékos eséssel reagált a felek eltérő álláspontjaira, a görög tőzsde pedig 3,5 százalékos zuhanásban van, köszönhetően a bankrészvények 5-10 százalékos esésének.

A görög tőzsdeindex 5 perces bontású árfolyamgrafikonja Forrás: Investing.com