Ma már szinte mindent hamisítanak

NAV, tintapatronok, hamisítvány
Vágólapra másolva!
Az adóhivatal szerint szinte mindent hamisítanak: ruhát, CD-t, DVD-t, elektronikai terméket, kozmetikai cikket, gyógyszert egyaránt. A NAV a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületével közösen a hamisítás elleni világnap alkalmából a lakosság figyelmét szeretné felhívni a hamisításra és annak veszélyeire.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál leginkább hamis ruhaneműkkel, cipőkkel, egyéb kiegészítőkkel (öv, napszemüveg, óra, táska) találkozhatnak, de az illegális szoftver-, zene- és filmmásolás is elterjedt, illetve az autóalkatrészek és a mosószerek hamisítása is jellemző, derült ki a NAV közleményéből.

Milliárdos kárt okoznak

Autódiagnosztikai eszközök közül 2014-ben 16 darabot, idén eddig egyet foglalt le a NAV. 2014-ben a hamisítók által okozott kár az adóhivatal szerint több mint 5 milliárd forint, a lefoglalt hamis áruk értéke több mint 700 millió forint volt.

A tintapatronokat is hamisítják Forrás: NAV

Hamisított áru többnyire a Távol-Keletről, elsősorban Kínából és Vietnámból érkezik,

jellemzően Törökországon, Bulgárián, Szerbián és Szlovénián keresztül. A NAV közleménye szerint a hamisítványokat jellemzően nem Magyarországon gyártják. Mint írják, ez nem azt jelenti, hogy itthon semmilyen hamisítás nem történik, de Magyarországon a csomagolás vagy a címkézés jellemző nagytételben.