MNB-elődöntő: Papcsák kiütötte Járait

vagyonnyilatkozat 2014
Papcsák Ferenc
Vágólapra másolva!
Várhatóan összesen egy helyet kapnak az ellenzéki pártok a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságában, öten pedig - beleértve az elnököt is - a kormánypárt emberei lehetnek. Az elnöki posztra a Fidesz az ügyvéd Papcsák Ferencet jelöli, aki - vélhetően Matolcsy György jegybankelnök örömére - maga mögé utasította a frakciójelöléskor a volt pénzügyminiszter Járai Zsigmond bankárt.
Vágólapra másolva!

Hétfői, a nyári szünet előtti utolsó ülésén szavaz az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) egy év kihagyás után újra létrehozandó felügyelőbizottság tagjairól és elnökéről - értesült az Origo. Úgy tudjuk,

az MNB ellenőrző testületének elnöki posztja nem kérdéses, ám a frakciók által javasolt tagokról szerdai meghallgatásuk alapján a gazdasági bizottság dönt.

Könnyen lehet, hogy a már parlamenti kétharmaddal nem rendelkező kormánypártok közvetlenül vagy közvetve a hattagú testület öt tagját is jelölik, miközben az ellenzéki pártoknak összesen egy delegáltja lehet.

Papcsák győzött, Matolcsy örülhet

A felügyelőbizottság elnökét a jegybanktörvény szerint a kormánypárti frakciók jelölik - ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Fidesz javasol szerinte megfelelő személyt. A hétfői frakcióülésen el is dőlt az elnökjelölt személye, hiszen a neveket délután hivatalosan le kellett adni.

Papcsák Ferenc nyerte a Fidesz-frakción belüli versenyt, ő lett Járai Zsigmonddal szemben az elnökjelölt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ugyan a Fidesz-frakciónál az Origo kérdésére eddig nem erősítették meg, kormánypárti forrásaink szerint a korábbi várakozásoknak megfelelően az Orbán-kormány korábbi - sokak szerint sikertelensége miatt idő előtt lemondani kényszerült - elszámoltatási biztosa, későbbi zuglói polgármester Papcsák Ferenc lett az elnökjelölt.

Matolcsy György jegybankelnök úgy hírlik, elégedett az elnökjelölt személyével Fotó: Bielik István - Origo

Pedig a frakcióban zajló elődöntőben

nem akárki volt Papcsák ellenfele: az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, az MNB volt elnöke, Járai Zsigmond bankár.

Járai 2010-2014 között már volt fb-elnök, ám információink szerint Matolcsy György jegybankelnök egyáltalán nem bánta, hogy egy jegybanki, közgazdasági múlttal nem rendelkező személy veszi át 2018 közepéig a posztot.

Örül neki, megtiszteltetés számára

Nagyon nagy megtiszteltetésnek vette, örül a jelölésnek Papcsák Ferenc. A kormánypárti képviselő az Origo kérdésére ennél többet egyelőre nem kívánt mondani, ezzel "megvárnám a bizottsági meghallgatást és az Országgyűlés döntését."

Van még néhány kiadó parkolóhely a jegybank székháza előtt Fotó: Bielik István - Origo

Arra a kérdésre viszont válaszolt, hogy ügyvédkén alkalmasnak érzi-e magát a jegybank tevékenységének ellenőrzését ellátó testület vezetésére. Azt mondta, gazdasági jogász, és

Papcsák szerint ügyvédként a pénzügyi szektor közelében dolgozott.

Papcsák Ferenc örül a jelölésnek, de a terveiről majd a bizottság előtt beszél bővebben Fotó: Origo

Az Origo kérdésére, miszerint fb-elnökként kivizsgálná-e a jegybank alaptevékenységéhez nem köthető, emiatt heves ellenzéki támadásokat kiváltott százmilliárdos költekezéseket - ingatlanvásárlás, alapítványi támogatások -, Papcsák azt válaszolta, erre később érdemes visszatérni.

Több a jelölt, mint a befutó hely

A gazdasági bizottság előtti szerdai meghallgatás azért is fontos, mert a Fidesz-frakcióvezető Rogán Antal vezette kormánypárti többségű testületnek rostálnia kell a jelöltek között, hiszen

nincs annyi felügyelőbizottsági poszt, mint ahány jelölt.

Egyelőre több a jelölt, mint ahány felügyelőbizottsági hely van az MNB-nél Fotó: Bielik István - Origo

A jegybanktörvény alapján a hatfős - az előző, 2010-2014-es ciklusban még nyolcfős - testület elnökét a kormánypárti frakciók javasolják, az Országgyűlés választja, esetében nincs minimális szakmai elvárás. További három tagot a képviselőcsoportok jelöltjei közül, a gazdasági bizottság javaslata alapján ugyancsak az Országgyűlés választ. A három személyről egy szavazással döntenek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter két tagot delegálhat az ellenőrző testületbe Fotó: Bielik István - Origo

A felügyelőbizottság két további tagját már nem választják. Rájuk Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tesz javaslatot, ő delegálja őket a testületbe: egyiküket szakértőként, a másikat miniszteri képviselőként.

Az MSZP Veres Jánost, a Gyurcsány-kormány pénzügyminiszterét javasolja tagnak Fotó: Polyák Attila - Origo

A frakciók tehát egy-egy tagot jelölhetnek a tagságra, de ötük közül csak hárman jutnak el a parlamenti szavazásig. A Fidesz tagjelöltjéről a frakcióktól nem tudtunk információt szerezni, a KDNP a korábbi tag Szinyei Gábor Andrást, a Jobbik Nyikos Lászlót, az Állami Számvevőszék volt alelnökét jelöli, az LMP Róna Péter közgazdászt, a felügyelőbizottság korábbi tagját, míg az MSZP Veres János volt pénzügyminisztert.