Kétgenerációs elhivatottság

forgácsoló üzem
Dforgácsoló üzem
Vágólapra másolva!
A Mechroll Gépipari Bt. közel 70 éves múltú családi vállalkozás, elsősorban alkatrészgyártással és csapágyak átalakításával foglalkozik. A két tulajdonos ugyan már nyugdíjas, de a munka és a szakma szeretete miatt szeretnének minél tovább dolgozni.
Vágólapra másolva!

A céggel a családi iparoshagyományokat folytatják: Sebestyén Rezső tulajdonos édesapja és nagybátyja 1945 után alapítottak vállalkozásokat, elsősorban az SKF beszállítói voltak. Sebestyén Rezső 1983-ban hozta létre a céget, amelyet később összevont apja vállalkozásával, így alakult ki a Mechroll Bt. mai formája.

A rendszerváltás idején iparágukban nagy változások történtek, sok hazai nagyvállalat fejezte be a termelést, ez a beszállítókat is megviselte. A kialakult helyzet miatt új kapcsolatokat, új piaci lehetőségeket kellett keresni. Ugyanakkor külföldi cégek kezdték igényelni a bérmunkát. De például amit a hazai boltok nem tudtak már a nagy cégektől beszerezni, azt legyártatták a családi vállalkozással. A tulajdonosok elmondása szerint a vállalkozás működése alatt többször akadtak nagy nehézségek, de mindig talpra tudtak állni, mert a megrendelőik és a partnereik elégedettek termékeik minőségével.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Igyekszünk tartani a határidőket és a legtöbb egyéni igényt is meg tudjuk valósítani. A férjem nagyon jó gépész, máig imádja a kihívásokat, és büszkék vagyunk rá, hogy elégedett és visszajáró ügyfeleink vannak. Ez a tapasztalt és elkötelezett kollégáinknak is köszönhető” – fejtegette sikerük titkát Sebestyén Rezsőné Ágnes.

A vállalkozás ma alapvetően belföldi partnereknek dolgozik, de közülük néhány exportra is gyártat, így a Mechroll alkatrészeit a világ számos pontján használják. Előfordul néha olyan is, hogy egy-egy megrendelő nagyon gyorsan kéri a gyártást, Ágnes elmondása szerint ez az egyik oka annak, hogy a rendszerváltás óta nem voltak kéthetes nyaraláson. A piacuk ma is kiszámíthatatlan, a hasonló kis fémipari cégek zöme mára megszűnt. A Mechroll kicsi, de jól felszerelt műhelyében viszont nem állnak le a forgácsoló gépek köztük a korábban, pályázati támogatással vásárolt két CNC gép sem.

A nyugdíjas házaspár szerint izgalmas és mozgalmas a munkájuk, a kihívások pedig állandó mozgásban tartják őket, nem az átlag nyugdíjasok életét élik. Elmondásuk szerint a munka keretet és rendszert visz az életükbe, és amíg tudnak, addig dolgoznak.

Egyelőre úgy látszik, hogy a családból senki nem folytatja majd a szakmai hagyományokat, a tulajdonosok azonban remélik, hogy lesz majd, akinek átadhatják a vállalkozást.