Nagyot esett az OTP

Zuhanás ájulás ejtőernyős ejtőernyő
Zuhanás közben ájult el az ejtőernyős
Vágólapra másolva!
Rossz hangulat uralkodott a hét első napján az európai börzéken, de az egyik legrosszabb teljesítményt így is a magyar tőzsde mutatta fel a maga több mint 2 százalékos esésével, köszönhetően az OTP gyenge produkciójának. 
Vágólapra másolva!

Eladók uralták az európai tőzsdeparkettet

Szinte egész Európában az eladók irányították a mai kereskedést, a német DAX is - kisebb megszakításokkal ugyan - egész nap lefelé tartott, hogy aztán zárásra 1,2 százalékos mínusz mellett 11 064 pontnál (pár pontra a napi aljtól) fejezze be a hétfői kereskedést. Ez közel négyhavi mélypontnak felel meg. A DAX-index tagjai közül egyedül csak a Deutsche Bank tudott pluszban zárni, köszönhetően a vezérigazgatók lemondásának, bár érdemes hozzátenni, hogy a reggeli nyitásban látott 8 százalékos plusz zárásra egészen 3,5 százalékra olvadt.

DAX-index napos bontású árfolyamgrafikon Fotó: Investing.com, Investor.hu

A görög tőzsde 2,8, a török választások utáni bizonytalan helyzetre reagálva az isztanbuli börze 5 százalékos mínuszban fejezte be a hét első kereskedési napját.

Gyenge láncszem volt a BUX

Az általános nemzetközi hangulaton is túltett a magyar tőzsde esése, bár vállalat specifikus hírek nem jelentek meg. A BUX-index alacsony, 7 milliárd forintos forgalom mellett 21 842 ponton fejezte be a kereskedést 2,2 százalékos mínuszban. A fekete bárány ma az OTP volt, mely 3,4 százalékot zuhanva 5 201 forinton zárta a mai napot. A Richter sem sokkal maradt el mögötte, a gyógyszerrészvény 2,5 százalékot esett, de a MOL is 1,6 százalékkal került lejjebb. A Magyar Telekom viszont 0,5 százalékos nyereséggel intett búcsút a hétfői kereskedésnek.

Az OTP órás bontású árfolyamgrafikonja az elmúlt 1 hónapban Fotó: Investing.com

Zuhan az OTP (13:00)

A BUX-index közel 2 százalékos eséssel vágott neki a délutáni etapnak, jelenleg 21 917 ponton zajlik a kereskedés. Minden blue chip részvény mínuszban tartózkodik, de leginkább az OTP szenved: 3 százalékos zuhanban 5 217 forinton jegyzik a hazai bankpapírt 2,5 milliárd forintos forgalom mellett. A MOL és és Richter részvények egyaránt 1,5 százalékos esésben vannak, ehhez képest a Magyar Telekom papírjai még jól álljak a sarat a maguk 0,25 százalékos lemorzsolódásával. Érdemes megemlíteni a Synergon 8,5 százalékos mélyrepülését is.

OTP napos árfolyamgrafikon és technikai elemzés Fotó: Investing.com, Investor.hu

Az OTP technikai képe rövid távon mindenképp sérült, hisz elesett a január óta tartó meredek emelkedő trend, illetve az 5400-5500 forintnál húzódó támasz is. A következő nagyobb támasz 5000 forintnál van. Ráadásul akár egy letört fej-váll alakzatot is ki lehetne olvasni az elmúlt két kereskedési nap után.

A forint sincs jó bőrben (13:00)

Reggel óta a hazai fizetőeszköz is a gyengébbik arcát mutatja, az euróval szembeni jegyzések újra 314-nél járnak, míg a dollárral szemben 282 körül zajlik a kereskedés.

EURHUF órás bontású árfolymgrafikon Fotó: Investing.com