A befektetők megtalálják Magyarországot a térképen

Vágólapra másolva!
A kockázati tőkések nem különböztetik meg Középe-Kelet Európát a világ többi részétől, a kockázatok és a lehetőségek nálunk is ugyanazok, vélik a szakértők.
Vágólapra másolva!

Kövér József, a 3TS Capital Partners partnere úgy látja, a régió kedvenc befektetési célpontja ugyan Lengyelország és Törökország, de egy globális piacra törekvő startupban mindneki sokkal inkább a potenciált nézi, mint azt, hogy hol alapították. „Ilyen értelemben a sok nemzetközi startuppal rendelkező Magyarország is egyértelműen kiemelt szerepet játszik a befektetői térképen” – tette hozzá.

Czirják László, az iEurope Csoport társalapító partnere olyan kisebb országokat emelt ki a régióban, mint a kifejezetten erős technikai készséget mutató balti államok vagy Szlovénia. Hozzáteszi, itt olyan kicsi a piac, hogy a vállalkozóknak már eleve európai vagy globális terjeszkedésben kell gondolkodniuk.

Nincs olyan, hogy közép-európai kockázat

Az Európai Kockázati Tőke Szövetség adatai szerint 2014-ben Európában 44,6 milliárd euró értékben alapítottak új alapokat. Ezek egy tizedét kockázati tőke formájában, a többit magántőkeként. A szakértők egyetértenek abban, hogy a veszélyek nem régióspecifikusak, a nagy kockázat az egész világon ugyanaz – például ha a befektető nem találja meg a megfelelő vállalkozást, a megfelelő csapatot, vagy amikora vállalkozó nem képes az üzletfejlesztésre koncentrálni, növekedést produkálni, az üzleti tervet megvalósítani.

Öt kritériumon múlik

A szakértők szerint öt feltétele biztosan van a sikernek. A termék vagy szolgáltatás orvosoljon valós problémát, legyen újdonság a piacon, a startup összekovácsolt szakértői csapat legyen, dolgozzanak ki működőképes értékesítési stratégiát, a vállalkozók pedig szenvedélyből, meggyőződésből foglalkozzanak az ötletükkel.„Sokszor tapasztalom, hogy a startupok túlságosan is optimistán ítélik meg a célpiacuk méretét, aztán a valóság nem igazolja a várakozásokat” – mondja Kövér József.

Itt kezdték, nagyon magasra jutottak

A két szakértő ennek ellenére három 100 millió dollár feletti exitet emelt ki a közelmúltból. A romániai Liverailt a Facebook vette meg, a bulgáriai Telerik ma már a Progress Software tulajdona, a Livechat pedig a varsói tőzsdén lépett szintet. Czirják László hozzátette, a jövőben még kreatívabban kell megtalálni a régióban a tehetségeket. Bízik abban, hogy Közép-Kelet Európa ambiciózus vállalatai egyértelműen sikeres exiteket produkálnak majd és még több forráshoz juthatnak a jövőben is. A siker kulcsát erősebb ökoszisztémában látja, de ezt nem lehet kizárólag állami pénzből kiépíteni.