Most éri meg igazán exportra termelni a kisvállalkozónak

Vágólapra másolva!
Kedvező kamatozású hiteleket kapnak a jövőben azok a kis- és középvállalkozások, amelyek kivitelre is termelnek. Az állami EXIMBANK azt szeretné elérni, hogy az exportáló vállalkozások száma néhány éven belül 4-5-szörösére növekedjen.
Vágólapra másolva!

Tízmillió forintnál nem is igényelhetnek kevesebbet azok a vállalkozások, amelyek az Exportélénkítési Hitelprogram (EHP) egyik kedvező árazású, fix kamattal rendelkező hitelét vennék fel. A pénzhez jutás fontos feltétele viszont, hogy a hitelre pályázó cégnek kiviteli tevékenységével kapcsolatos fejlesztést kell finanszíroznia a felvett összegből. Újdonság, hogy nemcsak az exportáló cég juthat hitelhez, hanem olyan beszállító is, amely maga közvetlenül nem termel kivitelre, de dolgozik ilyen cégnek.

Többféle hitel került piacra, ezek két csoportba sorolhatók: az egyikben a csak beruházást támogató konstrukciók, a másikban a beruházásra és forgóeszköz-finanszírozásra is használható hitelek vannak.

Az EXIMBANK exportcélú beruházási hitelét a legalább 1 éve működő, magyarországi székhelyű, árut vagy szolgáltatást exportáló vállalkozások, vagy azok beszállítói vehetik fel. A pénzt olyan belföldi beruházásra kell költeni, amelynek eredménye, hogy exportárbevétel keletkezik a kivitelt végző cégnél. A hitel minimális összege 150 millió forint (vagy 1 millió euró, esetleg 1,3 millió dollár). A pénzből gépeket, termelőeszközöket lehet venni, de el lehet költeni ingatlanvásárlásra, új ingatlan építésére, járulékos építési költségek, illetve felújítás finanszírozására. A cégnek legalább 20 százalék, a beruházáshoz kapcsolódó önrészt kell felmutatnia.

A belföldi beruházásokhoz és forgóeszköz finanszírozáshoz egyaránt felhasználható, állami támogatású, fix kamatozású hitelek az EXIMBANK szándékai szerint a cégek versenyképességét javítják. A legkisebb igénybe vehető hitelösszeg 10 millió forint (vagy 30 ezer euró) lehet, forgóeszköz finanszírozás esetén maximum 3 éves, beruházási hitel esetén akár 15 éves futamidővel. Mindezek mellett az EXIM hitelfedezeti garanciája az export ügyletek teljesítéséhez a kereskedelmi bankok által nyújtott fenti konstrukciók visszafizetéshez nyújt részleges biztosítékot.

Az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank Zrt. (EXIMBANK) azért ad olcsó hiteleket a magyar kis- és középvállalkozásoknak, mert azok exporttevékenysége nagyon gyenge: a teljes magyar kivitelhez – amely a KSH adatai szerint 7,7 százalékkal bővült 2015 első negyedévében – a KKV-k csak 25 százalékot tesznek hozzá. „Ez az arány Európához, de még a közép-kelet-európai régióhoz képest is alacsonynak számít” - olvasható a vállalkozásfinanszírozással foglalkozó OTP Business közleményében. Az európai uniós vállalkozások úgynevezett nemzetköziesedési mutatója csaknem kétszerese a magyar vállalkozásoknál mért értéknek – idézik a cég szakértői az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatóságának adatait.