Szerbia szerint rossz ötlet a vasfüggöny

határzár, menekültek, Szíria, Törökország
Syrian refugees wait behind a fence prior to go back to the northern Syrian town of Tal Abyad at the Turkish border post of Akcakale, the province of Sanliurfa, on June 17, 2015. The first Syrian refugees returned to the border town of Tal Abyad from Turkey after it was liberated from the Islamic State (IS) group, an AFP journalist reported. Kurdish forces took the strategic town on Tuesday after several days of intense fighting, which sparked an exodus of more than 23,000 refugees into neighbouring Turkey. AFP PHOTO / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Az uniós tagállamoktól kér segítséget Szerbia a határainak védelméhez. Belgrádban úgy látják, hogy a kerítés felépítése legfeljebb lelassítja a migránsok áradatát, de nem jelent megoldást.
Vágólapra másolva!

A határon épített kerítés nem oldja meg a migránsok problémáját, idézte Rados Djurovicot a belgrádi B92. A menedékkérőket segítő központ igazgatója szerint legfeljebb csak lelassítható az áramlás, és még többen lesznek a határmenti térségben. A kerítés nem állíthatja meg azt, aki az erőszak elől menekül és menedéket keres.

Tumultus az átkelőkön?

Ha megépül a kerítés, akkor még elterjedtebb lesz az embercsempészet.

A migránsok alagutakat ásnak majd vagy más módon próbálnak meg átjutni, mondta Rados Djurovic.

Szerinte nem igaz, hogy a kerítés építése nem ütközne a nemzetközi jogba. „A kerítés ellentétes a szabad utazás elvével”, mondta Rados Djurovic, aki szerint ez ráadásul nagyon rossz üzenet Szerbia számára.

„Ha a zöldhatáron épül meg a kerítés, akkor a migránsok majd a magyarországi átkelőkön okoznak majd nagy problémát", mondta Rados Djurovic.

Koszovóiakat igazoltatnak az ásotthalmi buszmegállóban Fotó: Bielik István - Origo

Talán nem is lesz

„Nem hiszem, hogy valóban felépül a kerítés”, mondta az Origónak Bosko Jaksic. A Politika publicistája úgy vélte, hogy „ez elsősorban Brüsszelnek, nem pedig Belgrádnak szóló fenyegetés”. Szerinte

Magyarország és Szerbia – a két tranzitország – nem tudja egyedül megoldani a problémát.

Bosko Jaksic elképzelhetőnek tartja, hogy az Orbán Viktorral szemben megértő és jóindulatú Aleksandar Vucic kormányfő nem akar feszültséget szítani a két ország között. A migránsokkal nem sokat foglalkozik a szerbiai sajtó és a közvélemény, mondta Bosko Jaksic. Februárban gyakran írtak róluk, azóta azonban nem ez a legfontosabb téma.

Segítséget kérnek

"Szeretnénk megmutatni, hogy olyan komoly partnerek vagyunk, akik a saját és az EU határait is védik, ebben a folyamatban azonban a szerbiai állampolgárok érdekeire és biztonságára is figyelnünk kell", írta közleményében Nebojsa Stefanovic. A belgrádi belügyminiszter az EU-tagországok segítségét kérte Szerbia határainak védelméhez.

Nebojsa Stefanovic az EU-tagországok segítségét kéri Forrás: MTI/Mohai Balázs

Nebojsa Stefanovic ezzel reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentésére, hogy a magyar kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert: jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását.

Szerbia a menekülthullám megjelenése óta elkötelezett a probléma megoldása iránt, írta közleményében Nebojsa Stefanovic. "Arra kérjük az Európai Unió országait, hogy segítsenek nekünk ebben, tegyenek további erőfeszítéseket annak érdekében, hogy Szerbia megvédhesse azokkal az országokkal közös határait, ahonnan a migránsok érkeznek, hiszen ők elsősorban az EU-tagországokból - Görögországból és Bulgáriából - jönnek Szerbiába."

Rossz üzenet

Nem jó üzenetet sem az Európai Unió, sem a szomszédos országok számára, ha Magyarország négy méter magas kerítéssel zárná le déli határát, mondta Aleksandar Senic, a szerb parlament integrációs bizottságának elnöke. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt politikusa szerint a kerítés nem fogja megállítani a migránsokat.

A szolidaritás az EU egyik alapvető értéke, egy kerítés felhúzása pedig semmiképpen sem lehet az európai népek közötti szolidaritás szimbóluma, mondta az integrációs bizottság elnöke.