Illegálisan árulták az udvarokban a fémhulladékot

kábellopás, 
Műanyaggal borított rézvezeték látható a veszprémvarsányi vasútállomáson, amelyeket kábeltolvajok vágtak el az állomás közelében
Vágólapra másolva!
Két illegális fémtelepre csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei. Budapesten és Pest megyében az ellenőrzésekor több mint 850 kilogramm fémhulladékot találtak. Illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt mindkét esetben többszázezer forint bírságra büntethetik a kereskedőket.
Vágólapra másolva!

A NAV pénzügyőrei egy IV. kerületi családi háznál tartottak ellenőrzést, ahol fémhulladék felvásárlását végeztek engedély nélkül. A ház udvarán kb. 700 kilogramm ólom akkumulátort, háztartási fémhulladékot és azok mérésére szolgáló mérleget találtak.

Lefoglaltak 700 kiló fémet

Az ingatlan tulajdonosa elmondta, hogy az általa értékesíteni kívánt fémhulladékok egy részét vásárolta, egy részét pedig hulladékgyűjtés alkalmával szerezte be.

A pénzügyőrök megállapították, hogy az ellenőrzött 2013 novemberétől kezdve több mint 20 tonna fémhulladékot már értékesített fémkereskedőnek.

A pénzügyőrök az udvarban talált majdnem 700 kilogramm fémhulladékot lefoglalták és fémkereskedelmi törvénysértés miatt eljárást indítottak.

Kábelekkel volt tele az udvar

Egy Pest megyei településen, egy családi háznál is nagy mennyiségű fémhulladékot többek között bontott hűtőt, fémhordót, vascsővet, fémajtót, gázpalackot és 150 kg légkábel tartó alumínium sodronyt találtak a NAV pénzügyőrei. Ezekről kiderült, hogy azt a tulajdonos egy villanyszerelőtől kapta, azonban az elektromos áramszolgáltatók is ilyen erőátviteli kábeleket használnak.

150 kilogramm kábel volt az udvarban Forrás: AFP/Győri Károly

A férfi elmondta, hogy fémhulladékkal kereskedik, az udvaron talált hulladékok nagy részét lomtalanításokból szerezte be és azokat fémkereskedőknek értékesíti. Kiderül, hogy már 2013 januárja óta több mint 34 tonna fémhulladékot értékesített fémkereskedő részére. A fémhulladékot itt is lefoglalták és fémkereskedelmi törvénysértés miatt eljárást indítottak a férfi ellen.