Bebukta, ha családi házba fektetett

ÉPÜLET LAKÓÉPÜLET családi ház FOTÓ ÁLTALÁNOS építkezés Építőipar - Energia - Épül az első aktív ház Pilisszentivánon
Akár két hét alatt felhúzható, ha nem is kulcsrakészen
Vágólapra másolva!
A lakóházak átlagos kínálati négyzetméterára 300 ezer forint alatt mozgott májusban, a lakásoké azonban több mint 400 ezer forint volt. A lakásoknál a magasabb érték a befektetői kereslettel, a belső kerületek felértékelődésével magyarázható.
Vágólapra másolva!

Május végén a 80-99 négyzetméteres budapesti családi házak kínálati átlagára négyzetméterenként 289,6 ezer forint volt, ezzel szemben az azonos méretű lakásokat 408 ezer forintos négyzetméteráron hirdették. A nagyobb, 100-119 négyzetméteres kategóriában a családi házak hirdetési átlagára 288,7 ezer forint volt, míg a lakásoknál 412 ezer forintos kínálati átlagár adódott négyzetméterenként.

Összességében a fővárosi lakások kínálati ára több mint 40 százalékkal magasabb, mint a családi házaké,

derül ki az Ingatlan.com közleményéből.

Több tényező magyarázza

„Több tényezővel magyarázható a családi házak alacsonyabb ára” - mondta Balogh László, az Ingatlan.com elemzője. A szakértő szerint egyrészt az elmúlt hónapokban a forgalmas, belső kerületekben lévő lakások iránti kereslet élénkült, ezekben a városrészekben pedig meglehetősen korlátozott a családi házak kínálata. „Másfelől a családi házak fenntartási költsége a legtöbb esetben magasabb, mint a lakásoké, ami szintén tükröződik az árban. Harmadrészt pedig a befektetési célú vásárlások inkább a lakásokat célozzák, a családi házakat nehezebb kiadni, azaz befektetési célból hátrányban vannak” - közölte Balogh László.

A családi házak négyzetméterára egyre jobban elmarad a lakásokétól Forrás: Magyar Távirati Iroda Zrt./Balaton József

Nyílik az olló

"Az Ingatlan.com által mért különbség beleilleszkedik az elmúlt években a hivatalos statisztikákból látható trendbe, az utóbbi években ugyanis egyre szélesebbé vált a lakások és családi házak átlagos négyzetméterára közötti különbség" - emelte ki Balogh László. A hivatalos KSH-adatok szerint 2010 óta a Budapestet is magában foglaló közép-magyarországi térségben

a többlakásos társasházakban lévő lakások és családi, valamint sorházak átlagos négyzetméterára közötti különbség egyre nőtt.

Egyre nagyobb a különbség

2010-ben a családi házaknál az átlagos négyzetméterár 210 ezer forint volt, a többlakásos társasházakban lévő lakásoknál pedig 248 ezer forintra rúgott ez az érték. Ezek a lakások 2010-ben 18 százalékkal voltak drágábbak a családi házaknál. 2014-ben már 38 százalékra nőtt a különbség: egy négyzetméter a családi házak esetében átlagosan 176 ezer forintba került, a társasházi lakásoknál ugyanez az érték 243 ezer forint volt.

Vagyis a lakásoknál minimális volt az árcsökkenés a 2010-es és 2014-es adatokat összevetve, míg a családi házak átlagos négyzetméterára jelentősen csökkent.