Planetáris folklór indul Budapestről

hungarikum sólyom
A digitális sólyom
Vágólapra másolva!
Hamarosan hungarikumokat festenek budapesti tűzfalakra a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. és a főváros támogatásával.
Vágólapra másolva!

Az egyik Kazinczy utcai kávézó kerthelységében mutatták be Színes Város program első képéről. A program lényege, hogy fiatal művészek lefestenek néhány falfelületet Budapesten. Teszik mindezt a főváros önkormányzata támogatásával. A cél, hogy a város trendibb célpont legyen a fiatal ideutazók szemében. A többi képet az augusztus 24-étől induló Színes Város Budapest Fesztivál keretei között festik fel.

Planetáris folklór

Idén nyáron 11 falat festenek le, mindegyik kép hungarikum témájú lesz. A végeredmény remélhetőleg egy „planetáris folklór” lesz V. Németh Zsolt földművelésügyi államtitkár szerint. Felmerül a kérdés, hogy mit keres a földművelésügyi minisztérium embere egy ilyen eseményen? A válasz: az agrárügyek mellett a hungarikumok is az ő hatáskörébe tartoznak.

A digitális sólyom Forrás: Origo

Ha leírjuk, elveszik a lényeg

A hungarikumokat ugyan le lehet írni az államtitkár szerint, de akkor pont a lényegük veszik el. Hogy megértsük őket, ahhoz úgy kell gondolkodnunk, mint a kik a költő szemével nézik a nyelvet, vagy a festő szemével a tájat. A 21. században a marketing a jól felépített márkára épül, nem a termékre - tudtuk meg dr. Faragó Pétertől, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójától. Szerinte a hungarikumok is ilyen márkák.

Digitális sólyom

Az első elkészül fal egy pixeleket maga után húzó sólymot ábrázol a Kazinczy utcai tűzfalon. A ragadozó madár tenyésztése ugye több ezer éves hagyomány Magyarországon. A digitális világot képviselő kockák pedig azokat a magyar feltalálókat szimbolizálja, akik feltaláltak egy módot az adatmentésre a mágneses hordozókról.