Brit ízekre vágyik a Ferrero

Ferrero Rocher
Ferrero Rocher
Vágólapra másolva!
Hatalmasat, 42 százalékot ugrott a brit Thorntons édességgyártó részvényeinek értéke azután, hogy kiderült: a Nutellát és a Kinder csokoládékat is gyártó olasz Ferrero megvenné az amúgy nehéz helyzetben lévő céget.
Vágólapra másolva!

A zöld jelzés már megvan

A Ferrero közleménye szerint a két vállalat igazgatótanácsa már rá is bólintott az egyezségre: abban állapodtak meg, hogy az olaszok 145 penny részvényenkénti árat fizetnek a vállalatért. Az ajánlat értelmében a Thorntons értéke 112 millió font, azaz nagyjából ötvenmilliárd forint.

Az üzletre még a brit cég részvényeseinek is rá kell bólintaniuk, a cég vezetője pedig arra bátorítja őket, hogy ezt minél hamarabb tegyék meg. "A Ferrero egy sikeres globális édességyártó, miközben továbbra is családi irányítás alatt működik. Hasonló a Thorntons kulturális háttere is,

cégünk igazgatótanácsa ezért támogatja az üzlet létrejöttét"

- idézi a BBC Paul Wilkinsont, a brit vállalat elnökét.

A Ferrero már vásárolja a részvényeket

A Ferrero igazgatótanácsa azt is közölte, hogy már megvásárolta a Thorntons két nagyrészvényesének - az aktivista befektető Crystal Amber és a korábbi elnök John von Spreckelsen - csomagját is, így ezzel együtt már 27,14 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a cégben. Sőt, már a brit cég menedzsmentjét is kivásárolta, így pedig már a részvények 29,9 százalékával rendelkezik a Ferrero. Ugyanakkor további megállapodása van újabb részesedések megvásárlására is, mellyel közel 35 százalékra növelheti befolyását.

A Thorntons híres csokipralinéja Forrás: Thorntons

Profit warning

A Thorntons első embere nem véletlenül ilyen lelkes, a cége ugyanis nincs túl jó állapotban. A január 10-én véget ért félévben az adózás előtti nyereség 8,8 százalékkal, az értékesítésből származó bevétel 8,2 százalékkal csökkent.

A legutóbbi karácsonyi szezon annyira rosszul sikerült, hogy a brit cég még tavaly decemberben kénytelen volt arra figyelmeztetni befektetőit, hogy baj lesz.

A Ferrero viszont 8,4 milliárd euró (2600 milliárd forint) bevételről számolt be a tavaly augusztus végén befejeződött üzleti évben.

Giovanni Ferrero, a cég első embere pedig azt mondta, hogy Nagy-Britanniában még sosem értek el olyan jó eredméyeket, mint 2014-ben. "Biztosak vagyunk benne, hogy itt az idő a terjeszkedésre ezen a fontos piacon" - fogalmazott a családi vállalkozás vezetője.

A Ferrero híres terméke, a Nutella Forrás: Justin Sullivan / Getty Images

Mit kell tudni a két cégről?

A brit édességgyártót még Joseph William Thornton alapította 1911-ben. Jelenleg 242 saját üzlete van Nagy-Britanniában és Írországban, ezeken kívül 158 franchise-partnerrel dolgoznak együtt. A cég 3500 főt foglalkoztat, bevételeinek három százaléka keletkezik külföldön.

A Ferreronál ehhez képest 27 ezren dolgoznak és olyan márkák tartoznak az olasz céghez, mint a Nutella, a Ferrero Rocher, a Tic Tac vagy akár a Kinder tojás.A cég alapítóját - Michele Ferrerot, aki idén februárban 89 évesen halt meg - Olaszország leggazdagabb emberévé tette a csokibirodalom.

Örülnek a részvényesek

Mindenesetre a Thorntons részvényei jól fogadták a bejelentést, a hétfői kereskedés során 42 százalékos pluszban tartózkodnak a részvények a londoni tőzsdén, jelenleg is a 145 pennys felvásárlási árnál zajlik a jegyzés. Hasonló árfolyamon tavaly márciusban tartózkodtak a részvények.

Thorntons napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com