Még több pénzt ad az EKB a görög bankrendszernek

görög ATM bankautomata pénzkivét
A bank in Athens 2015. június 19.
Vágólapra másolva!
Rendkívüli tanácskozásra ült össze az Európai Központi Bank a folyamatos betétkivonási hullám kezelése érdekében. A CNBC tudósítása szerint újabb 3,3 milliárd euróval emelte meg a jegybank a görög bankrendszer számára nyújtott ELA-keretet.
Vágólapra másolva!

A tudosítás szerint délben ült össze az EKB igazgató tanácsa megvitatni a görög bankrendszerrel kapcsolatos fejleményeket, annak fényében, hogy az eddigi adatok szerint hétfő és szerda között 2 milliárd eurót vett fel a lakosság és az üzleti szféra a görög bankokból, ráadásul csütörtökön ez újabb 1,2 milliárddal emelkedett.

A CNBC információi szerint

az EKB további 3,3 milliárd euróval emelte a görög bankrendszer számára nyújtott sürgősségi likviditási keretet (ELA),

mely már így is 84 milliárd eurót tesz ki, és legutóbb szerdán emelték meg 1,2 milliárd euróval. Állítólag maga a görög jegybank kérte az EKB-t, hogy emelje meg 3 milliárd euróval a rendelkezésre álló keretet, hogy biztosítani tudja a pénzügyi rendszer stabil működését.

ELA, a megmentő

Többek közt az ELA-programon keresztüli finanszírozás biztosítja azt, hogy a lakosság és a vállalati szektor hozzá tud férni pénzéhez. A pénzért cserébe a görög bankoknak értékpapírokat (nagyrészt állampapír) kell felajánlani fedezetként, a befolyó pénzből pedig rövid futamidejű görög állampapírokat vásárolnak a pénzintézetek, ezzel nyújtva forrást a kormányzatnak.

Az EKB mostani döntése kapcsán nem tudni, hogy a plusz forrásért cserébe felajánlott állampapírokat alacsonyabb fedezeti értékkel fogadják-e be vagy sem.

Mihelyst leáll az ELA-finanszírozás, akkor a görög bankrendszer fizetésképtelenné válna és csődbe jutna. Ezek után jöhetnének a tőkekorlátozások.

A rendkívüli tanácskozást vélhetően az is indokolta, hogy Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke még a csütörtöki tanácskozáson azt kérdezte Benoit Coeure-tól, az Európai Központi Bank igazgató tanácsának tagjától, hogy a görög bankok ki tudnak-e nyitni pénteken.

- válaszolta a jegybankár.

Folyamatos a pénzfelvétel a görög ATM-automatáknál Forrás: Aris Messinis/AFP/Getty Images

Nincs még pánik hangulat Görögországban

A bankok pedig tényleg kinyitottak a mai napon, de az emberek folyamatosan veszik ki a pénzt az ATM automatákból. Ugyanakkor

a hangulat nyugodt, nem látni kígyózó sorokat

- számol be a CNBC tudósítása. Persze ebből még nem lehet leszűrni, hogy amúgy mennyi pénzt utalhatnak át az emberek online módon külföldi bankszámlákra. Az ottani tudósítások szerint azért sincs feszültség, mivel közel 5 éve zajlik a pénzkivét az országból, mindenki felkészülhetett már a legrosszabbra.

A pénzmenekítést gyakorlatilag azért tudja megtenni a lakosság és a vállalati szektor, mivel az EKB folyamatos likviditást biztosít a görög bankrendszernek az ELA-programon keresztül, ami jelenleg is 83 milliárd eurót tesz ki. Mihelyst ez leáll, akkor a görög bankrendszer fizetésképtelenné válna és csődbe jutna. Ezek után jöhetnének a tőkekorlátozások.