Csütörtökön kinyithatnak a bankok a görög nyugdíjasoknak

People queue at a national Bank of Greece ATM in central Athens on June 27, 2015. Eurozone ministers meet in Brussels on June 27 for a crunch meeting after a shock call for a referendum by Greek Prime Minister Alexis Tsipras threw a push to avert a defaul
People queue at a national Bank of Greece ATM in central Athens on June 27, 2015. Eurozone ministers meet in Brussels on June 27 for a crunch meeting after a shock call for a referendum by Greek Prime Minister Alexis Tsipras threw a push to avert a default by Athens into confusion. Greece will vote on July 5 on the outcome of negotiations with its international creditors that have dragged on since January, when Tsipras's Syriza party first took power on a promise of ending austerity. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Szükség van az EKB lélegeztetőgépére.
Vágólapra másolva!

A görög kormány illetékesei percek ezelőtt azt nyilatkozták, hogy csütörtökön akár 850 görög bankfiók is kinyithat, de csak azért, hogy a nyugdíjasok hozzáférhessenek a nyugdíjukhoz (persze kérdés, hogy azt miből fizeti ki a görög állam - szerk.).

Ugyanakkor csak a nyugdíjasok számára fog állni ez a lehetőség, a vállalakozások és a lakosság többi része nem fog tudni ezzel a lehetőséggel élni, ott továbbra is életben maradhat a július 6-áig tartó bankzár és tőkekorlátozás - írja a The Guardian, bár nyilván szükség lenne egy hivatalos tájékoztatásra is.

A görög illetékes arról is beszélt, hogy a mostani 60 eurós pénzfelvételi limit is emelkedhet, amennyiben az Európai Központi Bank továbbra is támogatni fogja az ELA-kereten keresztül a görög bankrendszert.

Az EKB elutasította az ELA-keret emelését

Egyébként a Reuters úgy értesült, hogy Görögország tegnap arra kérte az EKB-t, emelje meg 6 milliárd euróval az ELA-keretet, ami már így is 89 milliárdot tesz ki, és csak emiatt tudott eddig is helyt állni a görög bankrendszer a folyamatos betétkivonásnak. De mint azt tudjuk, nem történt meg az ELA-keret megemelése, és vélhetően ezután jelentette be Ciprasz miniszterelnök a bankok zárva tartását és a tőkekorlátozásokat.