Bejött a papírforma az MVM közgyűlésén

Paks atomerőmű
Baji Csaba, Paksi atomerőmű
Vágólapra másolva!
Az energiaiparban előzetesen várt személy kinevezéséről döntött hétfőn a Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése, így Csiba Péter váltotta az állami energiacég élén az elnök-vezérigazgatói posztról távozó Baji Csabát.
Vágólapra másolva!

Csiba Péter a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) új elnök-vezérigazgatója – közölte az Origo érdeklődésére az állami energiacég, a vezető személyéről döntő hétfői közgyűlési döntés után.

Nem volt meglepetés a név

Az MVM közgyűlése Csiba Pétert a társaság elnök-vezérigazgatójává választotta, miután öt év után közös megegyezéssel távozott az MVM éléről Baji Csaba. Baji távozásáról az Origo is beszámolt: a június közepén kiszivárgott hírhez a Hvg.hu már akkor hozzátette, hogy az utód iparági források szerint Csiba Péter lehet.

Baji Csaba közös megegyezéssel távozott posztjáról Forrás: Bielik István

Az MVM azt közölte a frissen kinevezett vezetőről, hogy június 30-tól látja el az elnöki feladatokat, a vezérigazgatói pozíciót pedig egy későbbi időponttól tölti be. Addig a vezérigazgatói feladatokat Bally Attila, az MVM kereskedelmi igazgatója megbízott vezérigazgatóként látja el.

Csiba több mint nyolc éve dolgozik az energetikai szektorban különböző vezető pozíciókban: az elmúlt öt évben a GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt. vezérigazgató-helyetteseként és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. általános vezérigazgatójaként irányította a francia energetikai cégcsoport magyarországi leányvállalatait.

Érdemei elismerése mellett

Az MVM közleménye méltatta a távozó Bajit, akiről azt írták: szakmai irányítása alatt az MVM-csoport az energetikai szektor megkerülhetetlen szereplőjévé, Magyarország egyik legjelentősebb energetikai társaságcsoportjává vált.

Az MVM-csoport árbevétele 2010–14 között 550 milliárdról 1200 milliárd forintra nőtt.

Baji távozásának okaira a közlemény nem tért ki, de a korábbi hírek szerint Baji távozásában közrejátszhatott, hogy egyike volt az Orbán Viktorral háborúban álló Simicska Lajos üzletemberhez közel állóként elkönyvelt állami cégvezetőknek.

Döntöttek másról is

Az MVM a közgyűlésén arról is határozott, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatói tisztségére tekintettel

visszahívták az MVM igazgatósági tagságáról Horváth Péter Jánost, aki június 26-ával le is mondott.

A testület továbbá döntött a Magyar Földgázkereskedő Zrt. és a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. között megkötendő földgázadásvételi szerződés mögött biztosítékként szolgáló, legfeljebb 35 milliárd forint összegű anyavállalati garancia nyújtásáról.