Véget ér a férfiuralom az amerikai bankjegyeken

US-ECONOMY-FINANCE-CURRENCY HORIZONTAL ILLUSTRATION CLOSE-UP CURRENCY DOLLAR SECURITY MEASURE BANK NOTE BANK FINANCE ECONOMY FRAUD WRESTLING FIGHT AGAINST CORRUPTION EFFIGY
A close-up of the front of the US 10-dollar bill bearing the portrait of Alexander Hamilton, America's first Treasury Secretary, is seen on December 7, 2010 in Washington, DC. Various security features are imprinted into the bank note. Different denomination security threads have various colors which are visible when lit by ultra-violet light. The security features found in United States currency are selected after extensive testing and evaluation of hundreds of bank note security devices, many of which are used successfully by other countries with lower production and circulation demands. AFP PHOTO / Paul J. RICHARDS
Vágólapra másolva!
2020-tól a nők szavazási jogának századik évfordulójára nő arcképe kerül a tízdolláros bankjegyre, hogy pontosan kié, azt még az amerikai pénzügyminiszter sem tudja. A bankjegyen tapintható elem is lesz, hogy a vakok meg tudják különböztetni más címletektől.
Vágólapra másolva!

2020-tól egy nő arcképe lesz látható az áttervezett tízdolláros bankjegyen, jelentette be Jack Lew, az Egyesült Államok pénzügyminisztere. A bankjegyre pontosan 100 évvel azután kerül majd nő, hogy az amerikai alkotmány 19. módosítása szavazási jogot adott a nőknek, tudósít a Cnn.com.

George Washington felesége

Utoljára 1891 és 1896 között szerepelt nő arcképe amerikai papírpénzen: Martha Washingtoné. Ő George Washington, az első amerikai elnök felesége volt.

Az egyetlen másik nő, akinek sikerült feljutni amerikai bankjegyre Pocahontas volt,

egy amerikai bennszülött nő. Ő az 1860-as években egy embercsoport közepén ábrázolva jelent meg bankjegyeken.

A tízdollárosokon jelenleg Alexander Hamilton arcképe látható, ő az USA első pénzügyminisztere volt. Hamilton képe 1929 óta van a tízdollároson, akkor váltotta Andrew Jacksont, a hetedik elnököt. Jackson akkor a húszdolláros bankókra költözött, azokon a mai napig az ő arcképe van.

Várják a javaslatokat

Azt, hogy pontosan ki lesz az a nő, akinek a képmása felkerül a tízdollárosokra, még Jack Lew pénzügyminiszter sem tudja. A végső döntést Lew fogja meghozni, de addig is várja a közvélemény javaslatait.

A pénzügyminisztérium külön weblapon kéri majd ki az emberek véleményét, de közösségi oldalakon is lehet ajánlásokat tenni #TheNew10 jelöléssel.

Az USA törvényei szerint csak olyan személy képe kerülhet pénzre, aki már meghalt. Lew emellett olyan nőt akar választani, akinek személye jól illeszkedik az amerikai demokrácia tematikájába.

A Washington Post tippjei szerint esélyesek a tízdollárosra például Eleanor Roosevelt (Roosevelt elnök felesége), Rosa Parks (polgárjogi aktivista az 1900-as években), Susan B. Anthony (nőjogi aktivista az 1800-as években) és Harriet Tubman (ő a rabszolgatartás ellen küzdött a polgárháború alatt).

2020-tól nő lesz a tízdollároson Forrás: AFP/Paul J. Richards

Tapintható lesz

Az új tízdolláros egy másik jellemzőjével történelmet fog írni: ez lesz az első olyan amerikai bankjegy, amelyen kitapintható elem lesz, így a vakok meg tudják majd különböztetni más címletektől.

A németek előrébb jártak

Azzal, hogy nőt tesznek egy bankjegyre az amerikaiak azért még korántsem lépnek az élvonalba, ami a nők bankjegyeken való szerepeltetését illeti.

Az 1990 és 2002 közt élt német márkasorozaton például minden második címleten nő arcképe volt:

az ötmárkáson, a húszmárkáson, a százmárkáson és az ötszázmárkáson.

A forinton csak férfiak vannak Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A forinton még sose volt

A magyar forinton még sohasem szerepelt nő arcképe, legalábbis nem ismert személyé. Az első százforintos bankjegyek előoldalán egy nő volt látható sarlóval és búzakalászokkal, az 1997 előtti sorozat ezerforintosainak hátoldalán pedig Medgyessy Ferenc Anya gyermekével című képe. A forint előtt több pengő- és koronabankjegyen volt női arckép, de egyik sem ábrázolt ismert személyt.

Szavazzon!

Ön szerint mikor lesz nő arcképe forintbankjegyen?