Nincs minden veszve, ha lecsap a végrehajtó

zseb, pénz, csőd
Vágólapra másolva!
Az adóhatóság nemrég szigorított végrehajtási gyakorlatán: amint lehet, azonnal beszedi az adózóktól a tartozást. Az adótartozás egy összegben és azonnali fizetése sokszor  a csőd szélére sodorja a vállalkozásokat, pedig van lehetőség a teher csökkentésére.
Vágólapra másolva!

Az adóper alatt csődbe mennek

Míg az adóperek tétje, hogy a bíróság az adózónak vagy az adóhatóságnak ad-e igazat, addig legalább annyira fontos kérdés, hogy egy adóeljárás alatt kinél van a vitatott összeg. A főszabály szerint a tartozás nem szedhető be addig, amíg az adóhatóság az ügyben jogerős határozatot nem hoz. Azonban attól a pillanattól, hogy a határozat jogerőssé válik, az adótartozást végre lehet hajtani. Lehet, hogy a bírság pár év múlva kimondja, hogy az adózónak volt igaza, de az összeg ettől még hiányozni fog a vállalkozás gazdálkodásából. Nem egy vállalkozás ment csődbe még mielőtt visszakapta volna a neki jogosan visszajáró adóösszeget a bírósági határozat alapján.

Az adótartozás azonnali beszedése óriási teher a vállalatoknak Forrás: 123rf.com

A bíróság segíthet

Az adózóknak több lehetőségük is van arra, hogy enyhítsék az adóvégrehajtás terhét az ilyen helyzetekben. Az adózó kérheti a bíróságtól a jogerős határozat felülvizsgálatát, és ilyenkor a bíróság felfüggesztheti a végrehajtást. A kérelmet azonban nemcsak alaposan meg kell indokolni, hanem bizonyítékokkal is alá kell támasztani. Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje szerint lehet az a felfüggesztés alapja, hogy az adótartozás azonnali megfizetése ellehetetlenítené a vállalkozás működését. A kérelem beadásának az időzítése is lényeges: érdemes a keresetet a végrehajtás felfüggesztésére vonatkozó kérelemmel együtt beadni, és ezt a végrehajtó szerv tudomására hozni. Ekkor az adóhatóságnak tartózkodnia kell a végrehajtástól addig, amíg a bíróság döntést hoz a felfüggesztésről.

Kérhetünk fizetési haladékot

Fehér Tamás szerint akkor sincs minden veszve, ha az esedékességi határidő már lejárt és az adózó nem kérte a végrehajtás felfüggesztését. Ilyenkor a társaságok kérhetnek fizetési halasztást, részletfizetést vagy ezek kombinációját. A kérelem elbírálásig mindenképp szünetel a végrehajtás, így a vállalat legalább egy kis lélegzetvételhez juthat. A kérelem kidolgozása és alátámasztás óriási jelentőséggel bír ezekben a helyzetekben: egyszerre kell alátámasztani azt, hogy az adótartozás azonnali és egy összegben való megfizetése gazdasági nehézséget okoz a vállaltnak, és azt, hogy a kérelmezett ütemezésben meg tudja fizetni a tartozást.

Az adóhatóságnál is érdemes próbálkozni

Az adózó kérésére az adóhatóság is felfüggesztheti a végrehajtást. Ezt különösen olyan esetben érdemes kérelmezni, amikor az adózó a végrehajtást amúgy fel nem függesztő jogorvoslattal fordul a hatósághoz. Tipikusan ilyenek az akár első fokon, akár másodfokon meghozott adóhatósági határozattal szemben benyújtott felügyeleti intézkedés iránti kérelmek. Bár az adózó ilyenkor erőteljesen ki van szolgáltatva az adóhatóság belső diszkréciójának, mindenképpen érdemes próbálkozni.