Baljós árnyakat lát a veterán befektető

felhő veszély hangulat ború armaggedon kilátás
Vágólapra másolva!
A zéró kamatok és a mostani gazdaságpolitika pont azokat teszi tönkre, akik megtakarítani szeretnének, de ez a végtelennek tűnő pénznyomda sem marad fent az idők végzetéig, és utána komoly problémák üthetik fel fejüket a világban - állítja a híres befektetési szakember, Jim Rogers.
Vágólapra másolva!

Jim Rogers, aki Soros Györggyel együtt alapította a Quantum Fundot és az Investment Biker című könyv írója nemrég megosztotta véleményét a globális piacokról. A Marketwatchon megjelent interjúban Rogers 2008 óta nem látott baljós felhanggal beszél az amerikai és a világ tőzsdéin zajló folyamatokról.

Ezzel csak azokat az embereket teszik tönkre, akik spórolnak és a jövőjükbe fektetnek, egyszerűen elsöprik őket azok, akiknek se munkája, se félretett pénze, de óriási hitelfelvétellel megtámogatva mégis tudtak venni négy-öt házat - vázolta fel sötét gondolatait az interjúban a milliárdos befektető.

Jim Rogers, milliárdos befektető Forrás: Bloomberg

Pedig a megtakarítókra óriási szükség van, és ha ezeket leromboljuk, akkor a társadalmad, a gazdaságod és az egész országod gondban lesz. Most ezt csináljuk. Gondoljunk csak azokra, akik a jövőjükre spóroltak, most mindenki hülyének nézi őket, ők meg hülyének érzik magukat. Most az ő pénzükből mentik meg a hitelek miatt eladósodott barátaikat” – magyarázta a Marketwatchnak Rogers.

Van buborék a kötvénypiacon?

A befektetési világ legendája arra a kérdésre, hogy lát-e lufit a kötvénypiacokon, nem adott egyértelmű választ. "Egy napon kiderül, de valószínűleg van."

Valaminek történnie kell ahhoz, hogy a részvénypiacok lejjebb menjenek, ez úgy is megtörténhet, ha mindenki berezel a kötvénypiacon

– mondta a befektető.

A neves szakértő emlékeztetett arra, hogy a legutolsó medvepiac (azaz csökkenő árak) még 1946 és 1981 között volt a kötvények piacán, azóta viszont szinte csak felfelé mennek az árak. Amikor fordul a tendencia, és az árak lefelé, a kamatok pedig felfelé fognak menni, akkor Rogers szerint

olyan magasra szaladhatnak majd fel a kamatok, amit most még el sem tudunk képzelni.

Valószínüleg kevesen emlékeznek arra, hogy 1981-ben az amerikai állampapírok hozama 15 százalékon állt.

Ráadásul van infláció is, holott az amerikai statisztikai hivatal szerint meg nincs. Nem tudom, hogy ők hova járnak vásárolni, hova járnak a gyerekeik iskolába vagy baseball meccsre. Az egész világon van infláció, csak az Egyesült Államokban ne lenne?" – hitetlenkedett a befektető.

Forrás: 123rf.com

Mit kellene tennie a FED-nek?

Rogers a Marketwatch újságírójának azt mondta: írja csak le nyugodtan, ezek az alacsony kamatok nem tarthatóak örökké. A kötvények ára hosszú távon csökkenni fog, ami megijeszti majd a központi bankok hivatalnokait. Ezért 10-15 százalékos esés várható a részvénypiacokon.

A milliárdos befektető szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő FED-nek

abba kellene hagynia a kötvényvásárlást és engednie, hogy a kamatok és a piac megtalálja a saját szintjét.

"A ’90-es évek elején a skandináv országok gondban voltak, hagyták, hogy a vállalkozások csődbe menjenek. Habár ez egy-két évig hatalmas fájdalom volt, de újraszerveztek mindent és Skandinávia most is a világgazdaság egyik legjobb helye. Japánban viszont senkit nem engedtek csődbe menni, a mesterséges stimulácó miatt viszont legalább egy évtizedet veszítettek. Ez nem működik, sosem működött.

Csak az működik, ha hagyják az embereket, vállalkozásokat csődbe menni, majd pedig jöhet az újrakezdés

– fogalmazta meg tényszerű véleményét Rogers.

Mit gondol az aranyról?

Az arany már négy éve folyamatos korrekcióban van, ennek ellenére a milliárdos befektető még nem vásárol aranyat, sokkal inkább várja a kedvező alkalmat.

- árulta el koncepcióját a milliárdos.

"Amikor azt mondom, hogy 1000 dollár alatti áron, akkor nem tudom, hogy így lesz-e, de a kb. 50 százalékos korrekció normálisnak mondható."

Aranytömbök Bécsben Forrás: Lisi Niesner | Bloomberg | Getty Images

Korábban is az volt a tapasztalat, hogy ha megdőlt a kormányokba vagy a valutákba vetett bizalom, akkor az emberek aranyba menekültek. Persze az aranyat mindig egyfajta misztikum lengte körbe, és sok meglepetést okozott már az elmúlt években is azoknak, akik ebbe fektettek.

De ha újra szembejön a következő nagy globális krízishelyzet és az emberek elfordulnak a kormányzatoktól, valamint a papírpénztől, akkor újra nagy kereslet lehet az arany iránt,

és akár buborékot is fújhatnak benne. Persze ha ez a nap eljön, akkor a jegybankok mindent el fognak követni, hogy megmentsék a rendszert.

Az arany árfolyamalakulása 2003-tól kezdve Forrás: Investing.com

Mit kell most vásárolni?

Lehet, hogy sokakat meglep Jim Rogers, hisz olyan értékpapírokat vásárol, amiktől sokan mostanság inkább szabadulnak. Így leginkább kínai, japán és orosz részvénypiacon vásárolgat.

Leginkább a kínai, japán és orosz részvénypiacokon vásárol. Az amerikai piacokat túl drágának tartja.

A japán piac viszont még mindig 50 százalékkal lejjebb van a mindenkori csúcsához képest, ráadásul Abe miniszterelnök olyan dolgokat csinál, amitől növekedni tud a piac: korlátlanul nyomtatja a pénzt, adókedvezményeket vezetett be, hogy többen fektessenek be a tőzsdén, a nyugdíjalapokat is rávette, hogy vegyenek még több részvényt. Szóval sok olyan intézkedést látni, amelyek jót tesznek a tőzsdének is és a befektetői társadalomnak is - állítja Rogers.

Rövid távon persze ez jó a befektetőknek, de hosszú távon rombolja Japánt, mivel óriási adósság keletkezik, a japán jen folyamatosan gyengül, az elöregedő és fogyatkozó társadalom pedig csak tetézi a problémákat. Az adósság súlya alatt könnyen összeroppanhat a japán gazdaság - összegzi véleményét a befektetési guru.

Mi a helyzet Kínával?

Kína a világ legnagyobb hitelezője, a részvénypiaca pedig 30 százalékkal van a mindenkori legmagasabb szintje alatt. Az Egyesült Államok a világtörténelem legnagyobb adósa, a tőzsdéi viszont minden idők legmagasabb szintjét döngetik.

Nem látni buborékot Kínában, de ha a dolgok így mennek tovább, könnyedén kialakulhat.

Ugyanakkor Kínában is egyre nagyobb belső adósság kezd felhalmozódni, amire évtizedek óta nem volt példa. Ez még okozhat problémákat, bár jelenleg még nem ott tartunk - állítja Rogers.

"Remélem, hogy bekövetkezik egy jelentős korrekció, és sokkal egészségesebb szintre kerülnek az árak".

A kínai buboréktól abban az esetben kezdene aggódni a befektető, ha már a kínai hotelek recepciósa is részvényekről faggatná őt. Persze jól látható, hogy egyre többen csatlakoznak be az ottani tőzsdei kereskedésbe, de még mindig van tér az árak emelkedésére.

Az ég vélhetően meghallgatta a befektetőt, hisz az elmúlt két hétben több mint 20 százalékot esett a Shanghai Composite Index, kedd reggel pedig már egy jelentősebb felfelé mozgást is lehetett látni. (szerk.)

A Shanghai Composite Index mozgása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com

A görögöknek az a legjobb, ha csődöt jelentenek

A Görögországgal kapcsolatos hírek és fejlemények igazából egyfajta mellékes történet, amely akár főszerepet is kaphat, ha a politikusok még többet hibáznak.

Az országnak az lenne a legjobb, ha csődbe mennek, de maradnak az eurózónában és elkezdenek újra építkezni.

Ilyen esetben természetes, hogy szembe kell nézni egy kisebb traumával, de abból talpra lehet állni. Az USA-ban is számos alkalommal volt példa arra, hogy egy város, megye vagy állam csődbe menjen, mégsem kellett az Egyesült Államok szövetségét. Ugyanakkor ha hagyják, hogy Görögország kilépjen az eurózónából, akkor viszont már teljesen más lesz a helyzet.

Rosszabb a helyzet, mint 2008-ban

Habár 2008-ban óriási adósságállomány halmozódott fel világszerte és ez aztán mély válság ütötte fel a fejét, mára azonban még nagyobb adósságon ül a világ. Az amerikai FED mérlegfőösszege ötször-hatszor nagyobb, mint amekkora a válság előtt volt.

Világszerte megszorításokról beszélnek az országok, pedig közben még nagyobb adósságokat építettek ki. Pedig most már a lőszerek is fogyatkozóban vannak, nincs már meg az a luxus, hogy még lejjebb vigyék az alapkamatokat. A részvénypiacok felturbózásához már csak pénzt tudnak nyomtatni - magyarázta Rogers.

A következő alkalom már mindannyiunknak szörnyű lesz. Remélem, hogy mindenki túléli majd azt

- zárta baljós gondolatait a veterán befektető.