25 millió hordó olajat termelnének ki Szegednél

olaj
Vágólapra másolva!
Több ezer méteres olajkutat fúr a Mol Szeged mellett. Egy-két hónap múlva már folyhat az olaj, állítja az olajcég kutatási igazgatója.
Vágólapra másolva!

A Mol még tavaly írt alá koncessziós szerződést a Szeged-medence Nyugat nevű területen indítandó kutatásról és termelésről. Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója a Szegedma.hu-nak azt mondta, már végeztek a területen fellelhető olaj- és földgázkészletek felmérésével, és két hete elkezdték az első próbafúrások mélyítését. „Több ezer méterre fogunk lefúrni az olajért, s remélem, egy-két hónapon belül sikeres eredményekről tudunk beszámolni”

Több mint az egyéves termelésünk

A terület, amelyen a kitermelés folyik majd, mintegy 350 négyzetkilométer nagyságú, ahonnan az előzetes becslések szerint a Mol 20-25 millió hordó olaj kitermelését célozta meg. „Ez több mint Magyarország egyéves termelése” – érzékeltette a mennyiséget.

A Mol úgynevezett 3D-s szeizmikus mérést használt a készletek kutatására. Ez a módszer Szakál Tamás szerint az egyik legkorszerűbb, lehetővé teszi, hogy felmérjék, pontosan milyen mély és milyen irányú fúrásokat érdemes végezni.

Kimerülőben a készlet

Magyarországon egyébként kifogyóban vannak az olaj- és a földgázkészletek, így az új kutak is csak lassíthatják a tendenciát. Jelenleg két nagyobb olajmezőn folyik kitermelés, az algyői és a dunántúli mezőn, előbbin 50, utóbbin már 75 éve.

„Stratégiai célunk, hogy ellensúlyozzuk, enyhítsük ezt a csökkenést. Számos lehetőségünk van erre, az egyik a kutatás folytatása Magyarországon, ezért is gondolom azt, hogy ez a Szeged-medence Nyugat koncessziós területen végzett kutatási munkánk egy jó projekt lesz arra, hogy ellensúlyozzuk a csökkenést. Ehhez először meg kell találnunk az olajat, s ki kell termelni” – részletezte Szakál Tamás.

A Mol eközben igyekszik a meglévő mezőkön is fokozni a termelést, Algyőn például idén új technológiát vezetnek be. „Ez egy polimer-tenzid elárasztás a rétegen belül, aminek lényege, hogy csökkenti a víztermelést és növeli az olajtermelést. A labor- és kisüzemi kísérleteink jó eredményeket hoztak, így most kísérleti jelleggel az egyik algyői telepben elkezdtük ezt a programot. A kivitelezés a terveknek megfelelően halad, de az eredményeket csak évek múlva fogjuk látni” – mondta el portálunknak a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója.