Újraindult a forintgyengülés

bankjegy  illusztráció befektetés pénz szemüveg
Bankjegyek
Vágólapra másolva!
Ismét gyengén kezdte a hetet a magyar fizetőeszköz, a főbb devizákkal szemben közel egy százalékos veszteséget halmozott fel a délelőtt során. Ugyanakkor számos hasonló mozgást láthattunk múlt héten is, így nincs ok komolyabb aggodalomra. 
Vágólapra másolva!

Napi csúcs közelében a forint (17:15)

Nem tudott javítani a forint a délelőtti mozgásokhoz képest, így a magyar tőzsde zárása után is tapad a 305 forintos szinthet az euróval szemben, ami napon belül 0,8 százalékos emelkedésnek felel meg. A dollárral szemben 273,40 körül alakulnak a jegyzések, ami 1,3 százalékkal több a pénteki záróárhoz képest. Ebben szerepet játszik a zöldhasú erősödőse is a legtöbb devizával szemben, egyedül a font ellenében látni más tendenciákat (GBPUSD 1,5580-on áll 0,8 százalékos erősödéssel), a múlt heti brit választások utózöngéjeként.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Nem mennek a reggelek a forintnak (12:45)

Az európai kereskedés első órájában már emelkedésnek indult az EURHUF árfolyam a 302,60-as szintekről, elérve a 304,70 körüli régiót. Azóta enyhe megnyugvás látszódik. A forint mozgása nem volt egyedülálló a régióban: a lengyel zloty is hasonló teljesítményt mutatott. A forint dollárral szembeni mozgása is hasonló pályán mozog, bár ott még a dollár enyhe erősödése (EURUSD 0,4 százalékot csökkent ma) is rátett egy lapáttal a mozgásra, így jelenleg 1 százalékos emelkedéssel 272,60-nál jár.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com
USDHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Kezdünk hozzászokni

Az elmúlt hetekben, így május elején is növekvő volatilitást lehet látni a magyar fizetőeszköz piacán, hisz múlt héten is a 301-308 közötti sávban ingázott, hogy aztán a csütörtöki éles fordulat után 302,50 körül zárja a hetet. Április közepe óta egyértelmű emelkedő trend rajzolódik ki az EURHUF grafikonján, ami 2,5 százalékos gyengülés formájában ölt testet.

EURHUF napos árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu

Ha kitekintünk a kelet-közép-európai és a feltörekvő piaci valutatérképre, hasonló mozgásokat látni, bár a török líra majd' 7 százalékos gyengülése kiemelkedik a sorból, a csoportból pedig a második leggyengébb a dél-afrikai rand 4,5 százalékos értékvesztéssel az euróval szemben.

Régiós és feltörekvő piaci devizák teljesítménye az euróhoz képest az elmúlt 1 hónapban Forrás: Stooq.com