Továbbra is menekül a pénz a görög bankokból

euró bankjegy görög
Vágólapra másolva!
Görögországban csaknem tízéves mélypontra estek a vállalatok és a háztartások bankoknál elhelyezett betétei márciusban a belpolitikai bizonytalanság és azon félelmek miatt, hogy az ország esetleg elhagyja az euróövezetet.
Vágólapra másolva!

A görög központi bank adatai szerint a betétállomány 1,91 milliárd euróval 138,55 milliárd euróra, 2005 februárja óta a legalacsonyabb szintre esett. Márciusban már hatodik hónapja tartott a visszaesés, februárban jóval nagyobb, 7,5 milliárd euró volt a betétállomány zsugorodása.

Üres az államkassza

Elemzők szerint a görög helyzet stabilizálása érdekében Athénnak sürgősen meg kell állapodnia hitelezőivel a reformlépésekről, mert az ország csak ebben az esetben kaphat további pénzügyi támogatást. Az eddig bemutatott intézkedési tervek viszont nem nyerték el az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap tetszését, mivel sokkal több érdemei lépést várnának el a görögöktől, mellőzve a januári parlamenti választások előtti kampányban belengetett populista ígérteteket.

Görögországnak szerdán 200 millió euró kamatot kell visszafizetnie a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), május 12-én pedig 750 millió eurót. Arról, hogy pontosan milyen helyzetben is van a görög költségvetés, nem lehet átfogó képet kapni, de az biztos, hogy egyre fogynak a források, folyamatos átcsoportosításokat végez a kormány az államháztartási rendszer különféle ágai között.

Azért is lenne szükség egy részletes, az euróövezeti pénzügyminiszterek által is elfogadott reformjavaslatnak, mert enélkül nem folyósítják a második görög mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét.