Súlyos veszedelem leselkedik a magyar szőlőkre

földművelés mezőgazdaság
Siklós, 2015. február 19. Munkások metszik a szőlőt a Sauska pincészet egyik Guyot-művelésű merlot szőlőültetvényén Siklós közelében 2015. február 19-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Virágzás előtt áll a szőlő, ilyenkor a legérzékenyebb a betegségekre, mondják a termelők, ráadásul az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt erős lisztharmat és peronoszpórás fertőzésekre is számítani lehet.
Vágólapra másolva!

Ahogy rá lehetett menni traktorral a szőlőültetvényre már permeteztünk is, mondta Csapó Mihály, bátaszéki kistermelő. Az ember attól tart, hogy berobban a lisztharmat, illetve a peronoszpórás fertőzésnek is meg van az esélye. A tünetek még nem látszanak, de a lappangási idő elég hosszú, és ha már látszik a betegség, akkor nagyon nehéz megfékezni a bajt – olvasható a teol.hu oldalon.

A csapadékos időjárás miatt aggódhatnak a termelők Forrás: MTI/Sóki Tamás

A szőlő közepesen fejlődött az elmúlt héten. Jelenleg a hajtások átlagosan 80-100 centi hosszúságúak a szekszárdi és a tolnai borvidék ültetvényeiben, mondta Gabi Géza, növényvédelmi szakember. A sok csapadék hatására kissé lelassult a növekedés az elmúlt időszakban. Az utóbbi napokban 70 milliméternyi eső esett, májusban összesen már 100 fölött tartunk.

Tüneteket még továbbra sem találtunk, de napokon belül robbanásszerűen megjelenhetnek az ültetvényekben a lisztharmat- gomba első levéltünetei – mondta Gabi Géza. A legtöbb termelő már a második, sőt van aki a harmadik permetezésnél tart. Egy szezonban (szüretig) általában tízszer permeteznek, ami jelentős költségbe kerül, hektáronként.

A lisztharmat és peronoszpóra támadása bármikor elindulhat Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A magas páratartalom és a melegedő időjárás együtt a lisztharmatnak nagyon kedvez. Most leginkább erre a betegségre kell figyelmet fordítani.