Sorra hibáznak a Quaestor-károsultak

Quaestor
Quaestor
Vágólapra másolva!
Nagy számban érkeznek be téves és hiányos igénybejelentések a Quaestor-károsultak részéről, így akik nem megfelelően jártak el, azok nem kaphatnak kártérítést, hacsak nem nyújtják be újra szabályosan igényüket. 
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt néhány napban viszonylag nagyszámú olyan téves és hiányos igénybejelentés érkezett be, amelyek miatt szükséges az érintett befektetők rendkívüli tájékoztatása" - írja közleményében a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QKKA).

A QKKA 2015. május 6. óta fogadja be a Quaestor-kötvényen alapuló befektetői követeléseket. A tájékoztatás szerint számos befektető a hitelezői igénybejelentésre rendszeresített nyomtatványon az Alap részére küldte be azt az igénybejelentését, amelyet a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolójának, vagyis a Pénzügyi Stabilitási Felszámoló Nonprofit Kft.-nek kellett volna eljuttatni. Ebben az esetben a felszámoló felé sem történt meg szabályosan a hitelezői igény bejelentése, sem pedig a Kárrendezési Alaphoz nem érkezett be elbírálható kérelem, vagyis

a befektető egyik eljárásban sem számíthat pozitív elbírálásra.

Két különböző eljárás van

A QKKA arra figyelmezteti a befektetőket, hogy a Quaestor-kötvényesek két, egymástól teljesen elkülönülő eljárásban nyújthatják be igényeiket, mindkét eljárásban az arra rendszeresített formanyomtatvány felhasználásával.

1. A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja által folytatott kárrendezési eljárás

Aki Queastor-kötvénnyel rendelkezik, azokat a QKKA kártalanítja. Az igénybejelentéshez a Beva honlapjáról kell letölteni vagy a 26 kijelölt kormányablak egyikénél kell beszerezni a "Kérelema Quaestor kötvények kibocsátásából és értékesítéséből eredő követelések alapján" nevű formanyomtatványt. A kitöltött igénybejelentő dokumentumot vagy a kormányablakon keresztül kell leadni, vagy a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának címezve postai úton eljuttatni a 1476 Budapest, Pf. 800 címre. Az így benyújtott kérelem alapján az Alap legfeljebb 30 millió forint összeghatárig állapíthat meg kifizetést.

Beadási határidő: 2015. június 5.

2. A Quaestor Értékpapír Zrt. ellen folyamatban lévő felszámolási eljárás

Amennyiben a befektetőnek a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. ”f.a.”-nél elhelyezett bármilyen eszköze van (például részvény, állampapír, pénzeszköz, árutőzsdei szolgáltatás tárgyát képező eszköz, stb.), annak a felszámolási eljárásban a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolójához, azaz a Pénzügyi Stabilitási Felszámoló Nonprofit Kft.-hez kell a hitelezői igényét bejelenteni a felszámoló honlapján megtalálható nyomtatvány felhasználásával.

Beadási határidő: 2015. június 1.

A hibázás a kártalanítás elmaradásával jár

A fenti igénybejelentések csak az adott eljárásban érvényesek, az egyik helyre beadott kérelem nem helyettesíti a másik eljárásban történő bejelentést, nyomatékosítja közleményében a Kárrendezési Alap. Éppen ezért újra felkéri az Alap azokat a befektetőket, akik nem a fentieknek megfelelően adták be igényüket, hogy az igénybejelentést a jelzett módon ismételjék meg, mert a téves helyre vagy a nem megfelelő módon beadott kérelmek alapján az adott eljárásban igényeik nem teljesíthetők.