Pörög az ipar, de mitől?

Orbán Viktor új Suzuki Vitara
Vágólapra másolva!
Egy autógyár és Európa okozhatják a növekedést
Vágólapra másolva!

9 százalékkal nőtt az ipar termelése márciusban az egy évvel korábbi adathoz képest, tájékoztat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első három hónapjában 8 százalékos volt a növekedés. Februárhoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban 2,6 százalékkal bővült.

A Suzuki benne lehet

„Mivel első becslésről van szó, ezért nehéz pontosan megmondani, minek köszönhető a jelentős növekedés. Elképzelhető, hogy a Suzuki-gyár is hozzájárult a bővüléshez. A modellváltást tavaly előkészítő üzem ugyanis idén teljes kapacitásra váltott, ez pedig segíthette a növekedést. Az export is javíthatta az ipar teljesítményét, mivel az európai porondon viszonylag kedvezően alakulnak a konjunktúramutatók” - értékelte az eredményt Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A bankelszámoltatás jól jöhet

Idén összességében 6 százalék körüli bővülés várható a magyar ipartól. A növekedés ütemét nagyban meghatározhatja az európai gazdaság alakulása, ezen keresztül az export. Szintén fontos tényező lehet a kiskereskedelem átgyűrűző hatása: a kiskereskedelmi forgalom növekedése az év első három hónapjában lassult, ha pedig a lassulás tartós marad, akkor az ipar belföldi termelése mérséklődhet. Ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalmat bővítheti a devizahitelesek elszámolása, amely sok adósnál növeli az elkölthető jövedelmet.