Pofozzák az európai tőzsdéket

sport rögbi amerikai dől esés tőzsde küzdés
Vágólapra másolva!
Rossz hangulat uralkodott az európai börzéken, hisz reggel óta folyamatosan estek a vezető tőzsdeindexek. A magyar piac sem tudta magát kivonni a történések alól, minden blue chip részvény veszteséggel zárta a napot. A háttérben vélhetően a továbbra is a bizonytalan görög helyzetet lehet kiemelni.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült fordítani (17:35)

A nyugat-európai tőzsdék nem tudtak talpra állni a délelőtti nagyobb pofonok után. A DAX-index 1,7 százalékos mínuszban 11 468 ponton zárta a keddi kereskedést, a legrosszabb teljesítményt felmutatva az öreg kontinensen. A német autóipari részvények rendre 3 százalék körüli mínuszokkal zárták a napot, a ma gyorsjelentést közzétevő cégek közül a Deutsche Post 4,5, a K&S AG 5,8 százalékot zuhantak, egyedül a Thyssenkrupp AG tudta emelkedéssel nyugtázni a napot, mégpedig 2,9 szálékos nyereségben.

A francia és a brit index 1 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Amerika is gyengén kezdett (17:30)

A délután fél 4-es nyitáskor a vezető tengerentúli tőzsdeindexek még közel 1 százalékos veszteségben kezdtek neki a mai napnak, de két órányi kereskedés után már majdnem sikerült ledolgozni a nyitásban látott mínuszokat. Az ingadozó hangulat egyrészt az európai történéseknek is betudható, másrészt Amerikára is kezd átterjedni az elmúlt napokban, hetekben tapasztalt európai kötvénypara, tudniillik folyamatosan kúsznak fel a különféle lejárati időtávokhoz tartozó hozamok, ráadásul tegnap igen jelentős ugrást lehetett látni.

S&P 500 index órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Ma nem tudott villantani a magyar tőzsde (17:15)

Az elmúlt hetekben többször is lehetett látni, hogy a hazai börze szembe tudott menni a nyugat-európai piacok rossz teljesítményével, de ma kénytelen volt fejet hajtani a többség akarata előtt. A BUX-index zárásra 0,8 százalékkal került lejjebb alacsony forgalom mellett, a MOL 0,5, az OTP 0,9, a Richter pedig 1,4 százalékos mínusszal búcsúztatta a keddi kereskedést. A Magyar Telekom 419 forinton, azaz a hétfői záróértéken fejezte be a kereskedést.

Fokozódó eladói nyomás (12:30)

A DAX-index több mint 100 pontos eséssel kezdte a kedd reggelt, és azóta is folyamatosan lefelé tart az árfolyam a 11 400 pontos szinteket ostromolva. A déli órákra így már 2,2 százalékos mínuszban jár a német tőzsde, de a francia és az angol parkett is 1,8 százalékos veszteséget mutat. A DAX-tagok közül egyedül csak a ThyssenKrupp részvényei tudnak emelkedni, ráadásul 3,3 százalékkal, mely a vártnál jobb eredményeknek köszönhető. A menedzsment megemelte az éves teljesítmény prognózist is. Úgy tűnik, kezdenek beérni a hatékonyságjavító intézkedések.

A szintén ma jelentő és vegyes számokat közzétevő Deutsche Post viszont a legrosszabbak közé tartozik közel 4 százalékos esésével. De az autóipari cégek részvényei is 3 százalékos veszteségben állnak.

DAX-index órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

A hangulatra rányomja a bélyeget, hogy továbbra sincs megállapodás az eurózóna pénzügyminiszterei és Görögország között. Ráadásul az eurócsoporttal való tanácskozást követően Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter kijelentette, hogy a likviditás kérdése sürgős, nincs értelme kertelni, az athéni kassza pár héten belül kiürülhet. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy Athén rendezte a ma aktuálissá vált 750 millió eurós törlesztését az IMF felé.

Szabadesésben az easyJet árfolyama

Hiába tett közzé ma reggel nagyon jó eredményeket az légitársaság, mégis közel 10 százalékos zuhanásban vannak a cég részvényei. A vállalat az év első negyedévében (mely szezonálisan általában a leggyengébb) növelni tudta árbevételét és eredményét, mégis a befektetők azon bejelentésre ugorhattak rá, hogy a következő félévben csökkenhet az egy ülőhelyre jutó bevétel.

easyJet napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Európa után megy a hazai tőzsde is (12:30)

Nem tudja kivonni magát a BUX-index a rossz hangulat alól, reggel óta itt is folyamatosan lemorzsolódó árfolyamok jellemzik a kereskedést. A tőzsdeindex 1,1 százalékos csökkenéssel 22 450 pont környékén áll, ráadásul a négy blue chip részvény is 1 százalék körüli mínuszokat mutat. A Richterre érkezett egy céláremelés a Jefferies-től, igaz az elemzőház így is csak 3230-ról 3900 forintra emelte a gyógyszercég részvényeire vonatkozó célárat, az ajánlásuk továbbra is alulsúlyozás. A célár 14 százalékkal alacsonyabb, mint a jelenlegi árfolyam.