Vágólapra másolva!
Palacsintát eszik vasárnaponként a Spar magyarországi ügyvezetője. A kormány adópolitikájának köszönhetően 2015-ben a tervben lévő webshopok lettek a Spar bővítésének áldozatai. A piros-fehér-zöld boltok azért jól teljesítettek. 4,5 százalékkal több pénz került a pénzes kasszába 2014-ben, mint egy évvel korábban. 
Vágólapra másolva!

Semmi nagyzolás, semmi fakszni. Két butatelefonnal érkezett a hatvanas évei közepén járó osztrák szakember a saját cége tavalyi évi adatait ismertető sajtótájékoztatóra. Erwin Schmuck már jó ideje a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója, 1966-ban kezdte a sparos karrierjét. Kereskedelmi végzettségén túl jogi tanulmányokat is folytatott.

Palacsinta – evés hozzávalóból összedobható Forrás: Thinkstock

Erwin Schmuck kicsit tud magyarul. Az üdvözlő mondataival utalt a Magyarországon március 15-től bevezetett vasárnapi boltzárra. Az ügyvezető azt mondta:

"Vasárnap egész nap csak palacsintát ettem. Az volt otthon. Nem is volt olyan rossz."

Csak lazán

Schmuck úr először is bejelentette a Sparnál történt változásokat. Bemutatta az új ügyvezető igazgatót, Heiszler Gabriellát, aki április 1-je óta vele megosztva végzi az ügyvezetői teendőket. Szalay Zsolt pedig a vállalat Interspar területéért felel a jövőben.

A Spar forgalma nőtt 2014-ben Forrás: Spar


Szalay Zsolt, az Interspar értékesítési igazgatója azt mondta, egy biztos, 2014-ben a forgalmuk 9,1 százalékát vasárnap generálták. A cég egyelőre nem tudott adatokat mondani arról, hogy amióta bevezették a vasárnapi boltzárat, hogyan alakul a forgalom. A Spar is a hosszabb nyitva tartással és más napokra átterelt akciókkal próbálja megőrizni a vásárlóit. Annyi már biztosan látszik, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt hétfőn és szombaton mennek a legtöbben élelmiszerért a Sparokba.

A webshop lett az áldozat

Még idén sem lehet online vásárolni a Sparoknál. „Hála a kialakult adórendszernek, nagyon lehúzták a beruházási büdzsénket” – mondta az ügyvezető. Előbb-utóbb neki fogunk látni, de most be kellett áldoznunk – mondta Heiszler Gabriella.

A Sparok nagy része vasárnap zárva tart Forrás: Origo

Négy és fél százalékkal nőtt a Spar Magyarország forgalma 2014-ben. 473,7 milliárd forintot hagytak ott a vásárlók a magyar Sparokban – mondta az új ügyvezető igazgató. A forgalombővülésről azt mondta, nagyrészt az akciók pörgették fel az eladást.

Osztrák leányok

A Spar egy kicsit máshogy multi, a magyar boltok az osztrák cég leányai. Az régióban három osztrák család birtokolja a franchise-jogokat, ők működtetik a cégeket. Ennek a cégcsoportnak része a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. A Spar egyébként Magyarország ötödik legnagyobb foglalkoztatója, 14 ezer munkavállalója van.

Már javában a fiatalkort tapossák a magyar Spar-boltok, mivel 24 éve terjeszkednek – mondta az ügyvezető. Az új irány, hogy családi vállalkozások működtessék a Spar üzleteit. Jelenleg 24 kis magyar vállalkozó már birtokol egy-egy Spar-üzletet. Az Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. üzlethálózata 419 egységből áll, ebből 32 bolt Interspar, 363 szupermarket és 14 City Spar.

Zsolt és Balázs ott vannak a boltokban

Kiderült, hogy Balázs és Zsolti, akik a Spar-plakátokon szerepelnek, hús-vér Spar-dolgozók. Ők tényleg olyan kollégák, akik nap mint nap találkoznak a vevőkkel az üzletekben. A reklámarcok nem színészek, és nem statiszták.

Zsoltot és Balázst keresse a Sparokban Fotó: Polyák Attila - Origo

A Spar alkalmazottai a hetedik napon pihenhetnek. Csak 10 Spar-bolt 20 dolgozója jár vasárnaponként is árut feltölteni – tette hozzá Szalay Zsolt.