Bizonytalanság a tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Gyenge napot fogtak ki a nemzetközi tőzsdék. Reggel még a vártnál rosszabb kínai adatok borzolták a kedélyeket az ázsiai kereskedésben, de aztán az európai piacok sem tudtak fordítani a hangulaton. Ráadásul a magyar részvénypiac a nyugat-európai átlagnál is rosszabbul teljesít, köszönhetően az OTP alulteljesítésének.
Vágólapra másolva!

Megint adják az OTP-t

A reggeli nyitás óta folyamatosan lefelé tartott a BUX-index, de aztán az 1 százalékos mínuszok felét sikerült ledolgozni a zárás előtti hajrára. Így fél 5 körül 0,5 százalékos mínuszban 22 100 ponton kereskednek az indexszel. A gyenge teljesítmény leginkább az OTP 2 százalék körüli esésének köszönhető, napközben már az 5 600 forintos szintet is tesztelte az ár több mint 3 százalékos zuhanás mellett. Mindenesetre a magyar bankpapír az elmúlt két napban több mint 6 százalékos árfolyamveszteséget mutat, amiben önmagában semmi meglepő nincs, hisz az elmúlt 4 hónapban 70 százalékot meghaladó felívelést mutatott a részvény, így természetes a korrekció. Azok után, hogy a 6 ezer forintos szintet sokadik alkalomra sem tudta legyűrni az OTP, szinte törvényszerű az árfolyam lemorzsolódása. Fontos támasz az 5 500 forintos szint.

OTP részvény napi bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

A többi blue chip részvény esetében sem lehet sok izgalomról beszámolni: a Magyar Telekom 0,2 szálékos csökkenést mutat, míg a MOL és a Richter papírjai 0,5-0,6 százalékos nyereségben mozognak.

Álmos kezdet Amerikában

Tegnap este zárásra mínuszba fordultak a tengerentúli börzék, és ma délután is csak lassú, ugyanakkor felfelé araszoló mozgásokat látni az indexeknél. Egy órányi kereskedés után mindez 0,2 százalékos emelkedésre elegendő.

Lassú fordulat Európában

Délelőtt még a várttól elmaradó német feldolgozóipar, illetve szolgáltató szektorbeli adatok árnyalták a képet, aztán délután fél 3-tól kezdve lassú emelkedés kezdődött a DAX-index esetében is, és zárás előtt nem sokkal szerény pluszokat mutat az index 11 856 pontos érték mellett. Ugyanakkor nem árt arra is figyelni, hogy kedden a német tőzsdeindex kitört az április közepe óta tartó csökkenő trendből, így jó esély van a további emelkedésre. Ma a leggyengébb teljesítményt a BMW és Volkswagen részvények mutatják, mindkét autóipari cég 1 százalékkal kereskedik lejjebb tegnapi záróértékéhez képest.

DAX-index órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu