Szóba került a vasárnapi boltzárról szóló népszavazás

Zárva! Már a Belvárosban sem vásárolhatunk vasárnap
Vágólapra másolva!
Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság az MSZP elnöke által kezdeményezett, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megsemmisítésére irányuló népszavazási kérdés hitelesítését.
Vágólapra másolva!

Tóbiás József MSZP-elnök április 30-án nyújtotta be kérdését, ami így szólt:

„Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”


Az NVB mai ülésén úgy döntött, a kérdés hitelesítését megtagadja, mert az részben azonos tárgykörű a Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt elnöke által - ugyancsak a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatosan - kezdeményezett népszavazási kérdéssel, márpedig amíg abban az ügyben nem születik jogerős döntés, addig nem lehet új kérdést benyújtani a "párhuzamossági moratórium" miatt.


Thürmer Gyula azzal a kérdéssel nyújtott be országos népszavazási kezdeményezést, hogy


A kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ív hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság megtagadta, de Thürmer Gyula élve a törvény adta lehetőségével, bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújtott be, aminek az elbírálása még folyamatban van.

Gyülöljük a boltzárat

Három közvélemény-kutatás is azt mutatja, sokak életét keseríti meg a vasárnapi boltzár. Az Ipsos a Tárki és a Medián kutatásából is az látszik, hogy a megkérdezettek 60 százaléka eltörölné a vasárnapi boltzárat.

Zárva! Már a Belvárosban sem vásárolhatunk vasárnap Forrás: Thinkstock

Péntek lett a vasárnap

Jelentősen nőtt az üzletek bevétele csütörtökön és pénteken a vasárnapi boltzár miatt, a vasárnap is nyitva tartó kis családi üzletek pedig sokat nyertek az intézkedésen.

Márciustól bezártak a boltok

Miután a parlament decemberben megszavazta a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-től a hét utolsó napján nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben, és csak a családi kisboltok nyithatnak ki.