Nem tartott sokáig az öröm

forint bankjegy MNB pénz
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Hiába kezdte jól a forint a szerda reggeli kereskedést, délutánra annyira megfordult a széljárás, hogy kéthavi csúcsra emelkedett az EURHUF jegyzése, megközelítve a 308-as szintet. 
Vágólapra másolva!

Megfordult a széljárás (17:40)

Délelőtt még arról lehetett írni, hogy a forint megtörte az elmúlt napok mintáját, tudniillik erősödni tudott az euróval szemben. Az öröm nem tartott sokáig, mivel a 305 forintos napi mélypontról gyors fordulat ütötte fel a fejét, és a délutáni tőzsdezárásra egészen 307,90-ig szaladt a forint euróval szembeni jegyzése. Ebben szerepet játszhatott az egyre romló nemzetközi tőzsdehangulat is.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

A vártnál gyengébb amerikai kiskereskedelmi adatok hatására a dollár is mélyrepülésbe kezdett, a kora délutáni 1,1230-as szintről egészen 1,1370-ig menetelt az EURUSD jegyzése. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy az USDHUF árfolyama 1,1 százalékkal tudott lejjebb kerülni a nap során, újra célba véve a 270-es szintet.

Jól kezdte a napot a forint... de valami elromlott (12:55)

Az elmúlt időszakban rendre azt lehetett látni, hogy a magyar fizetőeszköz gyengüléssel kezdi a napot az euróval szemben, kedden is rövid időn belül 307,50-ig szaladtak a jegyzések 305-ről. Ma viszont a 307 fölötti szintekről egészen 305-ig tudott korrigálni az EURHUF árfolyam. Ugyanakkor dél környékén megint élesebb emelkedésbe kezdett az árfolyam, egyre inkább elporlasztva a reggel összeszedett előnyt, így dél után nem sokkal már 306,50 körül kereskednek a devizapárral.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

A régiós devizák is jó hangulatban vannak, a lengyel zloty 0,4 százalékos erősödést mutat az euróhoz képest, a legjobb teljesítményt pedig az orosz rubel nevéhez lehet feljegyezni a maga 1,2 százalékos mozgásával.

Vártnak megfelelő GDP-adat

A jó hangulatot vélhetően erősíti, hogy Magyarország GDP-je 3,4 százalékkal nőtt 2015 első negyedévében a tavalyi év hasonló időszakához képest, a 2014. év végi szintet pedig 0,6 százalékkal haladta meg. A várakozások átlaga is 3,4-3,5 százalék körül volt. Varga Mihály szerint épp ekkora növekedésre számítottak, éves szinten 3 százalék fölött lehet az adat. Elemzők szerint már látszik a lassulás és vannak kockázatok, de az éves növekedést 3 százalék köré várják.

Miért ez a csapkodás a forint piacán?

Az elmúlt hetekben kezd megnőni a volatilitás a forint piacán, ezek a pár forintos mozgások szinte már át sem lépik az ingerküszöböt. Április óta egy nagyobb átrendeződést lehetett látni az európai pénzpiacokon, az állampapír hozamok drasztikusan emelkedésbe kezdtek a rekord alacsony mélységekből. Emögött vélhetően az európai gazdaság javulásával kapcsolatos várakozások húzódnak meg, viszont a hozamemelkedést negatívan hat a részvénypiaci értékeltségekre. Bár összességben hozzá kell tenni, hogy az erősödő európai gazdaság és fundamentumok kedvezhetnek a részvényeknek.