Matolcsy a héten lazít

Meg se kottyant a forintnak a kamatvágás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, az elemzők újabb kamatcsökkentésre számítanak.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács az április 21-i ülésén 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely így újabb történelmi mélypontra, 1,80 százalékra csökkent.

Az áprilisi döntés után a testület jelezte: az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja.

Olcsóbb hitelek, olcsóbb állam Forrás: AFP

A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők szinte egybehangzóan arra számítanak, hogy a jegybank újabb 15 bázispontos csökkentéssel 1,65 százalékra mérsékli az irányadó rátát kedden. Kilencből mindössze egy elemző vár 10 bázispontos vágást. A konszenzus szerint a következő hónapban 1,5 százaléknál véget érhet a lazítási ciklus.

Olcsóbban finanszírozható az állam

"További 10 és 20 bázispont között csökkentheti az 1,8 százalékos jegybanki alapkamatot keddi kamatöntő ülésen a Magyar Nemzeti Bank" – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora az M1 aktuális csatorna műsorában.

"Ez a magyar gazdaság által produkált kedvező makroadatoknak köszönhető, ami alapján a nemzetközi hitelminősítők egyre biztatóbban ítélik meg a magyar gazdaság kilátásait" – közölte Lentner Csaba.

Kamatvágást jósolnak az elemzők Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Hozzátette, hogy legutóbb a Fitch Ratings változtatta stabilról pozitívra a prognózisát, de korábban kedvezően értékelte a magyar gazdasági folyamatokat a Morgan Stanley, a Forbes magazin és a Nemzetközi Valutaalap is.

Még nincs vége a kamatcsökkentésnek

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a negyedére csökkent a jegybanki alapkamat, ami azt jelenti, hogy egyre olcsóbban juthatnak hitelhez a kereskedelmi bankoktól az állampolgárok, illetve mind olcsóbbá válik a magyar állam finanszírozása, ugyanis a jegybanki alapkamat csökkenése kihat az állampapír-piaci hozamokra is – fűzte hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a nyáron még folytatódhat a kamatcsökkentés. Ezt annál is inkább most kell végrehajtani, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke kilátásba helyezte a pénzügypolitika változását, vagyis a dollárkamat emelésére lehet számítani – mondta Lentner Csaba.