Csökkentek a gabonaárak áprilisban

Vágólapra másolva!
Áprilisban olcsóbbak lettek a gabonafélék a Magro.hu netes agrárpiactéren. Normál időjárási körülmények között további árcsökkenés várható a következő hónapokban, ami főleg az állattenyésztőknek jó hír.
Vágólapra másolva!

Az első negyedév elején általános tendenciaként kis mértékben emelkedtek a gabonaárak hazánkban. Ez a folyamat január-február fordulóján tetőzött, majd az árak a továbbiakban fel-le ingadoztak. Áprilisban három százalékot csökkent a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) márciushoz viszonyítva.

Főleg a búza és a kukorica lett olcsóbb

A csökkenésben többé-kevésbé minden termény érintett volt, de leginkább a kukorica és a búza lett olcsóbb. A kukorica esetében jó ideje a tonnánkénti 40 ezres ár jelenti a referenciapontot, áprilisban viszont átlagosan 40 669 forintért cserélt gazdát a termény a fizikai piacon, ami öt százalékkal kevesebb a márciusi adatnál. Érdekes tény, hogy éppen április utolsó napjaiban kezdett drágulni a kukorica a hazai határidős piacon, ami akár egy magasabb árat vetíthet előre.

A kukoricához hasonló utat járt be idén a búza ára is Magyarországon. Az év eleji erősödést tetőzés, majd hullámzás követte. Ennek áprilisban háromszázalékos árcsökkenés lett a vége, ami leginkább a malmi búzát érintette. Ezzel a malmi búza átlagosan 53 450 forinton, a takarmánybúza pedig 48 150 forinton forgott.

További árcsökkenés várható

Németh István, a Magro ügyvezetője és gabonapiaci szakértője szerint több százezer gazda alkotja hazánkban a mezőgazdasági társadalmat. Közülük mintegy négyből hármukat biztosan érinti a gabonaárak csökkenése. A csökkenő takarmányárak főként az állattenyésztőknek jelentenek jó hírt, míg a kizárólag növénytermesztéssel foglalkozó gazdák bevételcsökkenésre számíthatnak.

Németh szerint Magyarországon és világszinten is jók a terméskilátások, ezért a következő hónapokban a gabonaárak stagnálása, de akár további csökkenése várható. Mivel a gabona érzékeny növény, ha a nyáron lesz egy több hetes perzselően meleg időszak, az nagyban ronthatja a terméskilátásokat. A világ árutőzsdéin mindenestre már év eleje óta lejtmenetben mozog a búza ára. Világszerte jó, 700 millió tonnát megközelítő termés várható.