A vállalkozóknak is betett a vasárnapi zárva tartás

Vágólapra másolva!
Csak közel minden hatodik hazai kkv tervez létszámbővítést, a vállalkozások többsége az alkalmazotti létszám stagnálásával számol. Béremelésre is kevesen számíthatnak, de fizetéscsökkentéssel már harmadik negyedéve csupán a cégek 1 százaléka kalkulál – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.
Vágólapra másolva!

A K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb felmérése szerint az elmúlt években javultak a vállalkozások munkaerőpiaccal kapcsolatos várakozásai. A részindex -11 ponton áll, míg két évvel ezelőtt még -17 pont volt. A javulás annak köszönhető, hogy a cégek mindössze 3 százaléka gondolkodik létszámleépítésben idén. Ilyen alacsony arányra az index tízéves történetében eddig csupán kétszer volt példa.

A mezőgazdaságban bővülhet a létszám

Kevesen tervezik úgy, hogy új munkahelyet hoznak létre: a cégek 16 százaléka számol munkaerő-felvétellel, és a legtöbben csupán néhány fővel növelnék a munkavállalóik létszámát. A foglalkoztatás látványos megugrása nem valószínű, mert a vállalkozások döntő többségének nem áll szándékában változtatni alkalmazotti létszámán. A helyzeten segíthet, hogy várhatóan a mostani európai uniós költségvetési ciklusban is meghirdetik a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatását célzó pályázatot.

A mezőgazdasági és az ipari cégeknél a legnagyobb a létszámbővítési szándék (20 százalék), ugyanakkor a létszámleépítéssel számolók aránya is az agráriumban a legmagasabb (9 százalék). A kereskedelmi és szolgáltató cégek 13 százaléka tervez munkaerő felvételt. Itt feltehetően az érezhető, hogy a március óta megváltozott vasárnapi nyitvatartási szabályok miatt csökkent a létszámbővítési szándék.

Pest megyében lesz a legkevesebb béremelés

Kedvező hír, hogy fizetéscsökkentéssel már harmadik negyedéve a vállalkozások csupán 1 százaléka kalkulál. Régiós szinten viszont jelentős különbségek vannak a bérezésben: míg Észak-Magyarországon tízből közel négy cég számol fizetésemeléssel, addig Nyugat-, és Dél-Dunántúlon már csak minden negyedik, Pest megyében pedig csupán minden ötödik.

A béremeléssel kalkuláló cégek aránya az előző negyedévi 33 százalékról 27 százalékra csökkent, közülük a legtöbben (13 százalék) 5-9 százalék közötti növekedéssel számolnak. Leginkább a középvállalkozások alkalmazottai számíthatnak béremelésre (33 százalék), de a mikro- és kisvállalkozások (28 százalék és 26 százalék) sincsenek nagyon lemaradva. Az ipari és a kereskedelmi cégek 28 százaléka, a szolgáltató cégek 26 százaléka, a mezőgazdasági vállalkozások 25 százaléka tervez fizetésemelést.