Kiakasztotta a kormány a közszolgákat a bértárgyaláson

Boros Péterné beszél demonstráció Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS logo mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ szakszervezeti vezető SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM TÁRGY Budapest, 2013. november 14.
Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára a Magyar Köztisztviselők, Közalkalm
Budapest, 2013. november 14. Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) Lyukas a cipőnk címmel megrendezett demonstrációján a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete előtt 2013. november 14-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Béremelést és az életpályamodell teljes körű kiterjesztését kérik a közszolgák a kormánytól. A kormány szerint béremelésre idén nincs lehetőség.
Vágólapra másolva!

„Furcsa párbeszéd alakult ki. A hagyományos és indokoltan kölcsönös tiszteletet mutató hangvétel és indulatmentes érvelés keretében próbáltunk igazodni a kormány által bevezetett fogalomváltások, átértelmezések, speciális adatbázisképzés és múltértelmezés viszonyaihoz” – így jellemzi hírlevelében Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) május 6-ai plenáris ülését.

Életpályát mindenkinek!

A munkavállalók a tanácskozáson a következő követelésekkel fordultak a kormányhoz:

  • Az egészségügyért felelős miniszter vagy államtitkár mutassa be, mit kívánnak tenni a tömeges orvos és nővér elvándorlás megakadályozása érdekében.
  • A közszolgálat valamennyi ágazatában, minden dolgozóra nézve be kell vezetni az életpálya-modellt.
  • Az életpálya-modellek és a minimálbér kapcsolata legyen intézményes és elválaszthatatlan.
  • A kormány mutassa be, milyen bérintézkedésekre készül 2018-ig.
  • Valamennyi hatályos jogállási törvény illetményrendszerét legalább három további fizetési fokozattal kell kiegészíteni.

A kormány részéről az érdekegyeztető tanácskozáson Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára vett részt. A munkavállalók számos problémát vetettek fel, a főtitkár beszámolója szerint sokra nem kaptak kielégítő választ.

Idén nem lesz béremelés

A munkavállalók elsődleges igénye a tanácskozáson az volt, hogy a különböző 2015. évi bérintézkedéssel nem érintett munkavállalók valamennyien kapjanak 2015. január -1-től hatályos illetményük 10 százalékának megfelelő, de minimum bruttó 15 ezer forint összegű béremelést. Ezt az NGM helyettes államtitkára

nem tartotta megvalósíthatónak,

de az ülés végén személyesen elkötelezte magát, hogy a javaslatot 2016. január 1-i hatállyal felvesse a költségvetés még lehetséges módosításai között, írja Boros Péterné.

Már megszületett a döntés

A megbeszélés során kiderült, véli a főtitkár, hogy a közszolgálati bérintézkedésekre vonatkozó 2016 évi költségvetési keretszámokról a döntés valójában már megszületett. A munkavállalók szerint az is kikövetkeztethetővé vált, hogy a kormány a kormánytisztviselői életpálya érintettjeinek létszámát 60 ezer főben határozza meg. Ez a létszám valójában jóval 80 ezer fölött van, írja a főtitkár, nem beszélve a fegyveres szolgálatok több mint 10 ezer civil alkalmazottjáról, akik eddig úgy tudták, hogy kormánytisztviselők lesznek.

Boros Péterné szerint a kormány valójában már döntött a 2016-os bérekről Forrás: MTI/Illyés Tibor

Van tartalék

A munkavállalói oldal szóvivője a plenáris ülésen felvetette, hogy a Konvergencia Programban a kormány, közszolgálat vonatkozásában 2018-ig nem tervez a közszolgálatot érintő további bérintézkedést. Ezt a helyettes államtitkár azzal hárította el, hogy a főszámok tartalmaznak annyi tartalékot,

ami a kormány 2016 után esetleges lépését nem zárja ki.

Csábító lidércfény

A munkavállalók szerint „a kormány csábító lidércfényként használja – immár ötödik éve – az életpályák ígéretét, de jelenleg csupán egyetlen modell működik; az is sérülten, és csak részlegesen. Valamennyi életpálya terület képviselője kimondta, a javaslatok átfogó jellemzője, hogy egyik sem törekszik lefedni az adott ágazati- szakmai terület valamennyi dolgozóját, tehát elsődlegesen a megosztás eszközeként működik”.

Majd a számok ismeretében

A tanácskozásán a tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy a következő ülés napirendjére tűzik (az országgyűlésnek benyújtott költségvetési törvény tényszámai alapján) a konkrét bérintézkedések részleteiről történő egyeztetést. A következő tárgyalásra várhatóan május 26 és június 04 között kerül sor, olvasható a hírlevélben.